1 av 2
2 av 2
Svenska Miljöjpurnalistpriset delas ut den 3 december. Foto: Mats Hellmark, MÖF

Klotet har nominerats till Svenska Miljöjournalistpriset!

Det är Miljöjournalisternas förening och Edbergsstiftelsensom för sjätte året i rad delar ut priset som skall belöna "särdeles god miljöjournaliststik i svenska medier under året oktober 2009-september 2010".

I nomineringen beskrivs Klotet som " Ett granskande program med interaktivitet och fokus på klimatrapportering". Redaktionen är en av tio nominerade och konkurrerar bla med våra duktiga kollegor på Ekot, Malin Olofsson och Daniel Öhman och deras serie "Matens Pris" ( Gratulerar!! )

Vi är mycket glada och stolta över vår egen nominering - men också över det faktum att konkurrensen är stor! Det fanns ett år när föreningen valde att inte dela ut något pris alls, eftersom det knappt gjorts någon miljöjournalistik att tala om.

Nu är det inte så längre! Och det har både vi och en massa andra, duktiga miljöjournalister varit med och ändrat på. Det är det viktigaste av allt, om ni frågar mig.

Prissumman är på 25 000 kronor och äran förstås ännu större!

De nominerade bidragen är:

Johan Bergendorff, Gustaf Klarin, Marie-Louise Kristola, Camilla Widebeck och Pelle Zettersten – SR Vetenskapsradion Klotet: Granskande program med interaktivitet och fokus på klimatrapportering.

Erika Bjerström och Rikard Collsiöö – SVT: Reportage som lyfter fram de globala konsekvenserna av klimatförändringarna och kopplingen till Sverige.

Ulla Danné och Pernilla Strid – TV4 och Miljöaktuellt:Tvärmedialt samarbete i en granskning av den utrotningshotade ålen.

Lars Edman och William Johansson – Laika Film & Television AB: Personligt präglad dokumentärfilm om dumpning av kemikalier.

Annika Grenje – Sveriges Natur: Journalistik som upphöjer fotot som reportageform och lyfter fram naturskyddsvärden.

Sara Jeswani, David Jonstad och Jesper Weithz – Effekt: Tidskrift om klimathotet och behovet av en förändrad livsstil.

Sarah Nylund – Sydsvenskan: Granskning av ett av världens största klimatkompensationsföretag.

Erik Palm – SVT Rapport: Om de giftigaste platserna i Sverige. Granskande reportage som sammanställts så att det fått spridning i hela landet.

Malin Olofsson och Daniel Öhman – SR Ekot P1: Programserien Matens pris som granskat sociala och miljömässiga kostnader för maten vi äter.

Christer Åkerlundh – Helsingborgs Dagblad: Granskande artiklar om hur ett kemikalieföretag påverkar sitt närsamhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".