1 av 6
biogas skulle kunna bli en hållbar energikälla i Haiti. Foto:AIDG Flickr http://www.flickr.com/photos/aidg/
2 av 6
3 av 6
Träkolmarknaden i Jeremie. Nästan all matlagning i Haiti sker med hjälp av miljö- och hälsofarlig träkol. Foto:Ben Mountfield
4 av 6
Thomas Palo på plats i Les Cayes, Haiti.
5 av 6
Bilden tagen från helikopter mellan Les Cayes och PAP visar det eroderade landskapet. Foto:Thomas Palo
6 av 6
Träd som huggit ner för att bygga primitiva skydd. Foto: Thomas Palo

Träkolsanvändning hinder för miljövänligt Haiti

Prof Thomas Palo om hållbart bistånd
6:56 min

Ett av de riktigt stora miljöproblemen i Haiti är att man huggit ner nästan all naturlig skog för att använda till byggmaterial och träkol. Träkol är den allra vanligaste energikällan som används av hela 90% av befolkningen, framförallt vid matlagning. Därför är kolanvändningen en av de allra viktigaste sakerna att hitta ersättning för om man ska kunna bygga upp ett hållbart Haiti efter jordbävningskatastrofen. Det säger Thomas Palo, professor i zooekologi vid Mittuniversitetet och expert på miljövänliga hjälpinsatser. Själv förordar han försök med biogasproduktion på den hårt drabbade ön.

-Det behövs en enkel teknik som kan lösa flera problem på samma gång. Med biogas kan man ta hand om de sanitära problemen och samtidigt lätta på trycket på träkolsproduktionen. Genom biogasproduktion får man sedan ut flera fördelar; dels en gas man kan använda för matlagning, dels ett sterilt gödselämne att använda vid odling.

åkte till Haiti för räkning i februari i år för att undersöka hur den stora biståndsorganisationen bör agera för att vara säker på att deras arbete också tar hänsyn till miljön.

Han upptäckte genast att det fanns saker Röda Korset kunde ändra i sitt akuta hjälparbete för att skydda skogarna. Till exempel att se till att lägga till tältpinnar tillsammans med de enkla presenningar och linor som brukar delas ut som ett enkelt första tak över huvudet. Annars är risken stor att pinnarna huggs bland de få träd som fortfarande står kvar i det Haitiska landskapet. 

 Ett annat stort problem att lösa på Haiti är ju vatten å sanitetsfrågan, det har inte minst den pågående koleraepidemin gjort tydligt. Å Thomas Palos rekommendation för framtiden är tekniska lösningar som kan slå flera flugor i en smäll.

Själv tror han alltså mycket på biogasanläggningar som han menar skulle fungera bra i Haitis varma klimat och dessutom är relativt billiga att bygga.

Thomas Palo hoppas nu att frågor om miljöpåverkan och hållbar utveckling i högre grad ska tas med i Röda Korsets å andra biståndsorganisationers arbete. För Haiti är enligt honom ett sorgligt exempel på hur illa det kan gå om ett samhälle förlorar det skydd mot tex naturkatastrofer som fungerande ekosystem erbjuder.

Just utarmningen ekosystemen är ju något forskare brukar varna för kan minska även vårt eget samhälles förmåga att klara tex effekter av klimatförändringar i framtiden.

Nedan ett pedagogiskt exempel på hur småskalig biogasproduktion fungerar.

                                                

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".