Lyser hela tiden? Hjälp Klotet att kolla där du bor

Mats Kihl lanserar #lyserhelatiden
7:49 min

Klotet har startat ett crowdsourcing-projekt där vi vill ta alla er lyssnare och bloggläsare till hjälp att göra granskande journalistik och undersöka strömslöseriet och energismartheten på idrottsanläggningar runt om i landet.
Hur ser det ut där du bor? Lyser lamporna över hockeyrinken hela natten fast ingen spelar eller har ni en uppvärmd konstgräsplan uppvärmd med fjärrvärme så att den kan grönska mitt i vintern? Du kan kommentera här under, men vill du följa hela arbetet och vad som kommit in redan så gå till vår sida på .  

Idén till hela projektet kom från en av våra lyssnare, Mats Kihl. Hör honom här i en längre intervju.

Allt började med en fråga från lyssnaren Mats Kihl som skrev så här till oss: 

"Hej på Klotet,

Inspirerad av era råd om hur man sparar el ändrade jag ett av Jesus uttalanden: Huru kommer det sig, att vi granskar grandet i vårt eget öga, men icke bjälken i storebrors?

Varje vecka passerar jag en idrottsplats med 6 jättelika ljustorn som lyser till sent inpå nätterna. Hur många 100 000 watt måste inte det handla om? De lyser på en stor fotbollsplan med konstgräs som är helt snöfri. Måste alltså vara uppvärmd. Tätt intill ligger en ishall, som måste kylas en stor del av året.. Hur mycket energi går åt för det?

Finns det några kommuner som tar vara på bortförd värme från ishallar t ex till kommunala badhus? Där jag bor skickar man den i alla fall rakt ut i luften.

Nyligen, denna snörika vinter, besökte jag Borås och fann då att hela stadskärnan med gågator och torg var både snöfri och torr. De använder returvattnet till kraftvärmeverket fick jag veta. Men det gör ju inte energin billigare.

Så vad jag föreslår är att ni hjälp av alla experter beräkna hur mycket energi kommunerna förbrukar på liknande sätt.

Börja med att kolla med företag som säljer eller installerar belysningstorn för att få basuppgifter för att sedan räkna ut vad belysningen på idrottsplatser kostar Sveriges skattebetalare.

Vid sidan av det tror jag förbrukningen hos mobilladdare och eltandborstar är försumbar för hela samhället. Hur många idrottsplatser tror du behövs för att förbruka lika mycket el som alla Sveriges hushåll sparar att på att byta till lågenergilampor?

Däremot är det ju klart att den enskilda familjen kanske kan spara någon tusenlapp per år genom att vara energisnål.

Visst är det bra om vi alla är energisnåla. Men varför handlar alla artiklar energins rännilar och aldrig om floderna?.

Med vänlig hälsning / Mats"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".