Sveriges Radio-reportar utnämnda till "Årets Miljöjournalist 2010"

Klotet vann inte priset som årets miljöjournalister, men är mycket hedrade att vi nominerats i en så kvalificerad samling journalister. Vann gjorde istället Malin Olofsson och Daniel Öhman – SR Ekot P1 för Programserien Matens pris som granskat sociala och miljömässiga kostnader för maten vi äter. Malin har ju tidigare jobbat för Klotet och vi är verkligen glada för hennes och Daniels skulle.

Hedersomnämnande gick till: Sara Jeswani, David Jonstad och Jesper Weithz – Effekt: Tidskrift om klimathotet och behovet av en förändrad livsstil.
Samt Lars Edman och William Johansson – Laika Film & Television AB: Personligt präglad dokumentärfilm om dumpning av kemikalier. Ett stort grattis säger vi på Klotet.

 Nominerade var:

Johan Bergendorff, Gustaf Klarin, Marie-Louise Kristola, Camilla Widebeck och Pelle Zettersten – SR Vetenskapsradion Klotet: Granskande program med interaktivitet och fokus på klimatrapportering.

Erika Bjerström och Rikard Collsiöö – SVT: Reportage som lyfter fram de globala konsekvenserna av klimatförändringarna och kopplingen till Sverige.

Ulla Danné och Pernilla Strid – TV4 och Miljöaktuellt:Tvärmedialt samarbete i en granskning av den utrotningshotade ålen.

Lars Edman och William Johansson – Laika Film & Television AB: Personligt präglad dokumentärfilm om dumpning av kemikalier.

Annika Grenje – Sveriges Natur: Journalistik som upphöjer fotot som reportageform och lyfter fram naturskyddsvärden.

Sara Jeswani, David Jonstad och Jesper Weithz – Effekt: Tidskrift om klimathotet och behovet av en förändrad livsstil.

Sarah Nylund – Sydsvenskan: Granskning av ett av världens största klimatkompensationsföretag.

Erik Palm – SVT Rapport: Om de giftigaste platserna i Sverige. Granskande reportage som sammanställts så att det fått spridning i hela landet.

Malin Olofsson och Daniel Öhman – SR Ekot P1: Programserien Matens pris som granskat sociala och miljömässiga kostnader för maten vi äter.

Christer Åkerlundh – Helsingborgs Dagblad: Granskande artiklar om hur ett kemikalieföretag påverkar sitt närsamhälle.

Juryn består av Hanna S Backman, representant för Miljöjournalisterna; Kristina Widestedt, JMK Journalisthögskolan i Stockholm; Pär Holmgren, fristående klimatexpert; Bo Landin, Edbergsstiftelsen; Emma Lindberg, Stockholm Environment Institute, Pär Nord, FOJO, samt förra årets vinnartrio som består av Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin, SVT:s Uppdrag Granskning.