1 av 2
Kustlabb utanför Orkneyöarna. En av arterna som är hotade i Nordsjön.
2 av 2
Eric Meek

Fåglar minskar i Nordsjön

1:40 min

Flera fågelarter i Nordsjön har minskat drastiskt de senaste 20 åren och nu vill Nordiska ministerrådet ha en för att rädda dem. Orsaken till nedgången hos fler sjöfåglar tros vara att vattentemperaturen har stigit. Därmed har den mat som fåglarna äter mer eller mindre försvunnit

– Vi har sett en nedgång både vad gäller antalet häckande fåglar och hur framgångsrikt de lyckas med häckandet. Vissa fågelarter knappt får några ungar alls, säger ornitologen som jobbar på Orkneyöarna för Storbritanniens största fågelorganisation.

Sämre häckningsresultat för många havslevande fåglar i området gäller till exempel arter som silvertärna, tretåig mås och kustlabb, enligt Eric Meek på . Föreningen är Storbritanniens största naturvårdsorganisation med över en miljon medlemmar.

Vågorna slår mot klipporna utanför samhället Strömnäs, eller Stroemness som det heter här på Orkneyöarna. Många namn här härstammar nämligen från Norge eftersom norska vikingar slog sig ner här i slutet av 800-talet, en del norrmän kom också hit under andra världskriget så många människor här har norskt ursprung. Eric Meek däremot är från England och kom hit för 30 år sen för att jobba som lärare, så småningom tog fågelintresset över och han är sen många år ansvarig för lokalavdelningen av The Royal society for the protection of birds här på Orkney. Organisationen är Europas största naturvårdsförening med en miljon medlemmar och 1500 anställda.

Vi tar en promenad till en vik mittemot den lilla pittoreska hamnen i Stroemness, här blåser det inte lika mycket, och har vi tur så kan vi se lite fler fåglar. Eric berättar att häckningsresultaten hos flera av arterna blev sämre redan för 20 år sen, men eftersom många av individerna blir relativt gamla så är det inte föränn nu som det märks rejält.

-- This is mainly a food releated issue.

Sjöfåglarna saknar helt enkelt mat, säger Eric Meek.

Enligt organisationen som själva bedriver forskning så har den lilla tobisfisken som många av fåglarna lever av nästan försvunnit i området. Anledningen tros vara att den plankton som kusttobisen äter har minskat drastiskt något som i slutänden drabbar fåglarna.

– It all appears to be due to climate change, the global warming.

Eric Meek och föreningen han jobbar för tror alltså att det är klimatförändringarna som orsakat kraschen hos sjöfåglarna. Helt säkra kan de inte vara, men någon annan rimlig förklaring hittar de inte.

Men det finns andra tänkbara förklaringar till nedgången hos vissa havslevande fåglar i Nordsjön. Det kan handla om oljeutsläpp, överfiske och miljögifter, men även att landlevande rovdjur tar ägg och fågelungar. Nordiska ministerrådet, som är ett samarbete mellan de nordiska länderna, konstaterar i en rapport att det troligen är en kombination av olika orsaker men att vattentemperaturhöjningen har stor betydelse.

– Vi ser de här problemen i ett större område än bara Nordsjön, det säger Morten Frederiksen som är forskare på Danmarks miljö och forsknings institut och som har studerat situationen för havsfåglar i många år. Han säger att problemet är större än att bara gälla Nordsjön, även fåglar på Island, Färöarna och i Norska havet har samma problem, men det är olika arter som drabbas.

Frederiksen en av dem som varit med och utformat Nordiska ministerrådets rapport som ska utmynna i en aktionsplan för havsfåglar. I handlingsplanen finns förutom de nordiska länderna även Scottland med. Handlingsplanen ska vara klar nästa vecka. Efter det ska miljöministrarna i de olika länderna ta ställning till vilka åtgärder som man kan tänkas göra. Några av dom viktigaste bland de hela 57 förslagen handlar om fiskenäringen.

Det handlar både om fiskar som tas upp i onödan och som kan vara viktig som mat för dom vilda fåglarna, men också att begränsa fångsterna efter såkallad foderfisk, alltså fisk som tas upp för att användas som djurfoder.

Man vill också ta krafttag emot oljeutsläpp, stora som små.

Många små oljeutsläpp som sker regelbundet är ett hot mot fåglarna och det är sällsynt att någon döms för att ha släppt ut olja. Även andra utsläpp som kan påverka fåglar vill man begränsa, tillexempel miljögifter av olika slag, och dom små små plastbitar som flyter omkring i världshaven.

Rapporten trycker också på att det behövs mer kunskap om hur fåglarna drabbas av klimatförändringarna.

Här, handlar det framförallt om mer forskning.

- Det ska bli spännande att se hur fåglarna påverkas nu när vi haft två kalla vintrar med lägre vattentemperaturer, säger Morten Frederiksen.

Plankton och dom små kräftdjur som fiskarna äter finns på stora djup i Atlanten, Morten Frederiksen tror och hoppas att dom via strömmar tar sig till Nordsjön och klarar sig bättre nu när vattnet blivit kallare. Det skulle i så fall gynna fåglarna som skulle få mer småfisk att äta, men om det verkligen blir så är än så länge osäkert, vi får vänta och se säger Frederiksen.

Hur situationen ser ut för havslevande fåglar i Nordsjön, på den svenska västkusten, finns det ganska lite kunskap om. Matti Åhlund som är fågelekolog och som bland annat har forskat på Göteborgs universitet säger att miljöövervakningen när det gäller svenska kust och havslevande fåglar är dålig jämfört med i Norge, Danmark och Storbritanien.

Naturvårdsverket håller just nu på att se över miljöövervakningen när det gäller sjöfåglar över lag, men det är osäkert hur det blir. En del av Naturvårdsverket kommer gå över i den nya Havs- och vattenmyndigheten som drar igång sin verksamhet den första juli. Om det då blir någon större satsning på sjö och havsfåglar är därför oklart i nuläget. När det gäller mer kustlevande fåglar som Ejder som framförallt har minskat i Östersjön, så pågår det forskning för att se varför de föder fram så få ungar. En teori är att de lider brist på B-vitaminet tiamin, men varför det i så fall är så vet forskarna ännu inte.

Vetenskapsradion
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista