1 av 8
Denis Coulombier Foto:Olivier Morin, AFP/Getty Images
2 av 8
Myggbekämpning i flygplan från Réunion till Frankrike under epidemin 2006 Photo/Bob Edme Scanpix
3 av 8
Tiggermyggan har fått sitt namn av sina randiga ben. Foto: CDC
4 av 8
Några av gårdens hästar har redan smittats av West Nile feber som därmed skulle kunna spridas vidare till människor.
5 av 8
Evakuering av hästar efter översvämning i Camargue 2003. Foto AP Photo/Claude Paris
6 av 8
7 av 8
Francoise Roussel
8 av 8
Tigermyggbekämpning i Réunion 2006 Photo/Bob Edme Scanpix

Ovanligt många virusspridande myggor i Europa 2010.

11 min

Förra året var ett riktigt myggår på flera ställen i Europa. Särskilt expansionen av myggsorter som är mycket bra på att bära och föra vidare virus mellan människor, fick forskare och smittskyddsspecialister att skärpa uppmärksamheten. En av dem är den så kallade tigermyggan som fått sitt namn av sina randiga ben. Den lever gärna i städer där det finns mycket människor och kan med ett enkelt stick sprida virussjukdomar som Denguefeber och Chikungunya..

Det var precis vad som drabbade Ivan Coste, från södra Frankrike när han var och hälsade på sin syster på den franska ön Réunion i Indiska Oceanen, när en epidemi härjade där 2006.

Ivan blev myggbiten samma dag som han steg av planet och 48 timmar senare insjuknande han i Chikungunuya.Det började med mycket hög feber och stor trötthet, sen kom de klassiska symptomen för Chikungunya - en mycket svår ledvärk och hudutslag.Det brukar kallas för den krokiga mannens sjukdom, säger Ivan, efter den där värken framförallt i fötterna, men även andra leder som gör att många går krokigt.

- Jag var som sjukast i tre veckor. Sedan hängde ledvärken kvar i åtta, nio månader. Ja, det var länge. Jag fick ha mycket tålamod, säger han.

Tillslut försvann alla besvär -nästan. Idag känner han bara av värken när han är extremt trött eller förkyld. Chikungunya är inte en dödlig sjukdom, men ledvärken är nog så besvärlig. Det finns ingen bot och inget vaccin. Det handlar bara om att lindra besvären.

I Réunion drabbades 40 % av befolkningen under de två år som epidemin härjade. Att så många blev sjuka berodde på att nästan ingen hade immunitet, eftersom det var ett helt nytt virus som väldigt få på ön hade träffat på tidigare. Sjukdomen smittar inte mellan människor utan bara genom myggorna som för infekterat blod vidare mellan olika personer.

Chikungunya är vanligast i Afrika, Indien, Sydostasien och länder i Indiska Oceanen. Varje år noteras några fall i Sverige. Det handlar då om personer som smittats utomlands. Men epidemin i Réunion fick franska och  andra smittskyddsexperter i Europa att undra Om och När viruset skulle nå även vår kontinent. Det gjorde det 2007.

En Chikungunyaepidemi bröt ut i en by nära Ravenna i Norra Italien. Omkring 300 personer insjuknade och en äldre person avled.

Viruset hade introducerats i trakten genom en person som varit på resa i Indien och spreds sedan vidare bland byinvånarna med hjälp av tigermyggor, som etablerat sig i området ett tjugotal år tidigare.

Det här var första gången de nya myggorna spridit virussjukdomen i Europa och nu höjdes vaksamheten.

Och så kom då sommaren 2010. Ett riktigt myggår, som sagt, och det var det dags igen. Utbrott av olika myggburna virussjukdomar i Grekland, Croatien, Rumänien, Ungern, Spanien och Frankrike.

Denis Coulombier är läkare och specialist på tropiska sjukdomar. Det var kunskaper han inte trodde skulle vara lika aktuella när han lämnade tropikerna för posten som ansvarig för övervakning och bekämpning av epidemier på Europeiska Smittskyddsmyndigheten ECDC.

Men den här sommaren fann han sig plötsligt åkandes skytteltrafik mellan huvudkontoret i Stockholm och drabbade områden i Europa.

Grekland fick för första gången en betydande epidemi av West Nile feber. Det är en för de flesta lindrig infektion, men som ibland kan leda till allvarlig hjärninflammation och vara dödlig. I sommarens epidemi i Grekland rapporterades om flera hundratals insjuknade människor. 191 fick allvarliga hjärninflammationer och 35 dog, de flesta äldre personer. West Nile sprids av en annan mygga, culex-myggan.

I Frankrike rapporterades de första 2 Chikungunyafallen och i Frankrike och Croatien noterades en handfull fall av den tropiska sjukdomen Denguefeber, och så ett malariafall i Spanien..

En handfull sjukdomsfall låter kanske inte mycket för världen (även om mörkertalet förmodligen är större) men för Denis och hans kollegor fanns tydliga varningstecken. De drabbade hade inte varit ute och rest, de bodde inte nära en flygplats. Virusen och malariaparasiten hade spridits lokalt av för ändamålet lämpliga myggor: culex-myggor, malariamyggor  tex malariamyggor eller tigermyggan.

Så vad var det sommaren 2010 som kunde förklara att man upptäckte fler fall av de aktuella sjukdomarna? Det skulle förstås kunna handla om att smittskyddsexperterna blivit bättre på att detektera smittan, men det räcker inte som förklaring, menar Denis Coulombier. Det var något det här året som gjorde att de virusspridande myggorna trivdes särskilt bra. Förklaringen tycktes vara regn och värmeböljor.

Regn följt av värmeböljor bakom mygginvasionen

Många platser i södra Europa fick mycket regn följt av perioder av stark värme förra sommaren, precis det som myggorna behöver för att leva länge, berättar Denis Coulombier. Alla regioner som drabbats av sjukdomsutbrott rapporterade också in ovanligt mycket mygg.

- Om man till det lägger en allt rörligare befolkning så har man en situation där nya virus kan få fäste och spridas snabbt, förklarar han.

Tigermyggan kom till europa från USA i slutet av 1980-talet och sprider sig nu till allt fler länder. På svenska smittskyddsinstitutets hemsida kan man läsa att myggan vid ett varmare klimat kanske skulle kunna få fäste även i Sverige. Denis Coulombier säger att en långsamt stigande global temperatur naturligtvis gynnar tillväxten av myggor. Men understryker samtidigt att det hittills berott mest på lokala klimat och väderförhållanden.

- Förra året såg vi utbrott av West Nile feber runt Donau i Rumäninen men inte i franska Camargue. Nästa år kan det bli tvärtom. Det beror på hur de lokala väderförhållandena blir då.

Camargueett floddeltaområde söder om Arles vid franska medelhavet, är också en välbesökt nationalpark. Här bor Francoise Roussel och driver tillsammans med sin make ett jordbruk där de odlar vete, ris och föder upp hästar. Camargues karga landskap är känt för sina vita hästar, sina svarta tjurar, rosa flamingos -och för sina myggor..

- Ja myggen finns överallt och gör att måste anpassa oss. Vi har myggnät överallt, får bära långärmat, kan absolut inte äta ute på kvällen, och utrustar alla rum med myggkontakter. När vänner som inte är vana kommer och hälsar på och kanske lämnar en dörr öppen har vi genast tiotals myggor inomhus.

Francoise och Gilles har redan haft hästar som blivit sjuka i West Nile feber, alltså samma sjukdom som drabbade Grekland förra sommaren. Men ingen människa har ännu smittats här. Ett utbrott liknande det i Grekland, eller av Chikungunya eller Denguefeber skulle kunna få dramatiska konsekvenser, tror hon.

- För oss skulle det vara dramatiskt. Det skulle slå hårt mot vår ekonomi och kan bli förödande för hela regionen.

Francoise hoppas att man hittar ett sätt att kontrollera de virusbärande myggorna. 

- Vi är absolut inte för en massutrotning. Vi vill skydda naturen och en viss mängd myggor kan vi leva med. Men det är klart.. jag hoppas ju att vi inte sätter vårt liv på spel..

Under de trettio år som Francoise har bott i Camargue har klimatet förändrats, säger hon. Hon har upplevt både svåra översvämningar och allt varmare perioder. Men just nu har regionen upplevt två kalla vintrar i rad, vilket också gör att myggorna hålls någorlunda i schack.

ECDC har förstärkt beredskapen

På Europeiska Smittskyddsinstitutet har man nu sedan 2006 byggt upp en beredskap med ett nätverk av specialiserade laboratorier för att snabbt kunna testa och identifiera nya smittor som ett varmare och mer fuktigt klimat skulle kunna föra med sig. 

-  I italien 2007 tog det tre veckor innan någon tänkte på att det kunde vara Chikungunya som spreds, förra sommaren i Frankrike gick processen på ett par dagar. Vi vet inte vad framtiden för med sig. Nästa år kanske inte blir  ett myggår men 2012 kanske de är tillbaka. Då ska vi vara beredda och kunna agera snabbt. 

(Ingen har hittills kunnat utrota tigermyggan när den en gång etablerat sig, men den går att bekämpa med insektsspray och genom att hålla borta larverna. De frodas gärna i små vattenpölar, under en blomkruka eller en sten. )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista