Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Vargforskare beklagar djurparkernas försiktighet

Publicerat onsdag 2 februari 2011 kl 16.59
Vargutredare Olof Liberg: ”Djurparkerna fegar ur”
(5:20 min)
1 av 3
Vargar på Skansen. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 3
Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården.
3 av 3
Olof Liberg, SLU.

Debatten om utplantering av vargvalpar går vidare. I förra veckan rapporterade Vetenskapsradion om att miljöminister Andreas Carlgren fick hård kritik från djurparksföreningen när han sa att vargvalpar från landets djurparker ska planteras ut i det vilda redan nu i vår. Men nu ifrågasätts i sin tur djurparkernas ställningstagande av viltekologen Olof Liberg som är forskningsledare på .

– Jag upplever det som lite fegt av Djurparksföreningen, man fegar. Man tror att det kan finnas en opinionsmässig risk här, men jag anser att ett av skälen att vi har djurparker och att vi överhuvudtaget ska hålla djur i fångenskap är man ska kunna utnyttja de resurser som finns där för att bevara djurstammar i det vilda. Här har djurparkerna för en gångs skull fått den chansen, och då fegar man ur, säger viltekologen Olof Liberg.


– Men det kan ju handla om att man släpper ut en djupraksvarg och så blir den skjuten säsongen efter, undrar Klotet.


– Ja vad gör det då, undrar Olof Liberg. De får ju avliva vargar hela tiden själva för att de har överskott på både varg och andra rovdjur, svarar Olof Liberg.

Samtidigt menar han att brådskan med att sätta ut djurparksvargar i naturen mer handlar om politik än om vetenskap. För den svenska vargstammens genetik är det egentligen inte så bråttom med att få in nya gener, enligt Olof Liberg. Brådskan är mer politisk. EU-kommissionen kritiserar den svenska vargjakten och för regeringen är det angeläget att komma igång med att stärka vargstammen genetiskt.

Olof Liberg har studerat amerikanska projekt med att sätta ut djurparksvalpar till vilda vargar och han skulle helst se att man först testade att flytta vargvalpar till olika kullar mellan djurparkerna. Tanken är att sätta ut valpar till lyor där honan är försedd med GPS-sändare så att man kan se när hon ligger still för att valpa. Två-tre veckor efteråt smyger man in en djuparksvalp i samma ålder som resten av kullen. Men det måste alltså synkroniseras med en vild hona och en djuparkshona med lämpliga gener som valpar nästan samtidigt.  

– Om det här skulle gå åt helvete är det jag som får bära hundhuvudet. Det är jag som har föreslagit den här åtgärden i våra utredningar. Det är jag som gjort all research på den och haft kontakt med amerikanarna och kollat upp hur de har gjort. Skulle det gå åt fanders, att de här vargvalparna inte blir accepterade och blir liggande kvar i lyan när honan flyttar de andra valparna, då blir det jag som får skulden, säger Olof Liberg.

Enligt Mats Höggren, ordförande i  kan djurparkerna visst tänka sig att plantera ut vargvalpar, bara frågan utreds bättre först.


-- Såna här försök har fungerat i Nordamerika med närbesläktade vargar, men vi vill veta med säkerhet att det fungerar även här med den skandinaviska vargstammen, säger Mats Höggren.

– Jag och alla mina kollegor i djurparksbranchen är oerhört förvånade över miljöministerns uttalande. Rimligen borde det ha nått miljödepartementet att det inte är realistiskt att sätta ut vargvalpar redan i vår, fortsätter Mats Höggren.


– Vi vill veta att det finns en plan, att övriga samhället är med på noterna, och inte bidra till ytterligare polarisering i vargfrågan. Vi vill inte att våra vargvalpar skjuts i nästa licensjakt, det vore horribelt och skulle skada djuparkernas varumärke, vilket redan miljöministerns uttalande gjort, anser Mats Höggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".