Utplantering av GMO myggor ifrågasätts

1:45 min

I ett unikt experiment har genmodifierade myggor släppts ut i det fria i Malaysia. Myggorna har tagits fram i ett försök att bekämpa virussjukdomen Denguefeber. Enligt landets statliga forskningsinstitut  IMR är experimentet ett första lyckat steg på vägen mot att få fram en ny metod att bekämpa sjukdomen som sprider sig över världen. Men Thomas Böhn, forskningsdirektör på norska Genök, menar att experimentet är riskabelt.

Detta är helt nytt för alla. Innan man har kunskaperna bör man inte sätta ut insekter som flyr och sprider sig i ekosystemet, säger Thomas Böhn vid det norska forskningsinstitutet Genök.

Det var i slutet av december i fjol som omkring 6000 genmodifierade gula febern-myggor sattes ut i ett obebott område i  Malaysia. Myggorna har förändrats i laboratorium så att hanarna som flyger ut för att para sig med vilda mygghonor inte kan ge upphov till nya myggor. Deras barn ska dö redan i larvstadiet. Och på så sätt ska det totala antalet myggor, som kan sprida Denguefeber vidare till människor minska.

 

Men försöket har kritiserats av såväl miljöorganisationer som forskare för att vara förhastat. Bland annat har det visat sig att en del av larverna trots allt överlever och då finns risken att den konstgjorda arvsmassan kan spridas vidare i naturen säger Ingrid Fay professor i genetik och myggforskare vid Stockholms universitet. 

– Det är ju en risk. De här gentekniskt förändrade myggorna finns ju kvar i naturen.  De kan ju muteras till helt vanliga myggor men det kan också hända andra saker, säger hon.

Utöver bristande riskanalys har försöken med genmodifierade myggor också kritiserats för inte ha varit tillräckligt öppna för allmänheten och för oberoende forskare.

-- Det har varit väldigt mycket hemligheter kring de här försöken, därmed är det vanskligt att veta vad som hänt, säger Thomas Böhn på norska Genök.

Vetenskapsradion
marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista