"Mat- och vattenbrist stor hälsorisk i en varmare värld"

7:12 min

De senaste veckorna har rapporterna om rekordhöga matpriser i världen avlöst varandra. Enlig FNs livsmedelsorgansteg priserna i januari för sjunde månaden i rad och orsaken är enligt FN översvämningar, torka och andra väderrelaterade problem. Världsbanken skriver att ytterligare 44 miljoner människor drivits in i fattigdom det senaste kvartalet och de höga matpriserna sägs också vara en förklaring till de pågående oroligheterna i arabvärlden.

-Det är dags för världen att vakna upp och inse att om utvecklingen fortsätter på det sätt klimatforskarna förutspår så kan vi vara på väg in i en helt ny, och mer ogästvänlig värld -vilket kommer att få stora negativa effekter på människors hälsa.

Det säger en av världens ledande experter på klimat och hälsa, Tony Mc Michael.

Den globala uppvärmningen av planeten har redan gjort att miljoner människor på jorden drabbats av mer extremt väder. Det visar forskare i  som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature förra veckan. Enligt forskarna kan tex risken för långvarigt regnande som leder till översvämningar redan ha fördubblats.

Men klimatförändringarna i sig är ingen ny hälsorisk vi plötsligt upptäckt som kan göra människor sjuka.

- Nej ett förändrat klimat kommer istället att förstärka många hälsorisker vi redan känner till, säger Tony Mc Michael.

En del sådana förstärkningseffekter ser vi redan. Som fler dödsfall under värmeböljor i Mc Michaels eget hemland, Australien. Eller som denguefeber och malaria på många håll i världen. 

-Vi vet att många hälsoproblem människor har att tampas med är känsliga för förändringar i klimatet.

Utbrott av kolera och diarrésjukdomar sker ständigt i fattigare länder under perioder med mycket regn och översvämningar följt av kraftiga temperaturhöjningar. Närliggande exempel är översvämningarna i Pakistan i början av året. Detta är ett mönster Tony Mc Michael tror vi kommer att förstärkas i framtiden. Men den allra allvarligaste utmaningen tror han kommer bli att säkra tillgången på mat och rent vatten.

- Om klimatförändringarna börjar påverka matproduktion och färskvattenförsörjning, förändra infektionsmönster och skada skogar och annat som skyddar oss från extrema väderhändelser, då kommer hoten mot vår hälsa att öka.

Kina, världens största veteproducent upplever just nu på vissa håll sin . Anledningen är enligt den kinesiska regeringen minimalt med regn och snö. Om landet tvingas börja importera mer för att täcka sina egna behov riskerar de redan rekordhöga matpriserna att rusa till ännu högre höjder. Vilket skulle slå direkt mot utsatta populationer varnar FN, tex i södra Afrika där över  under fem år lider av undernärning.

I ett framtida varmare klimat skulle näringsbrist kunna bli en verklighet för många, många fler människor, vilket även skulle ha en direkt påverkan på vår förmåga att stå emot virus å andra sjukdomar. En koppling vi i den rika världen sällan gör, menar Mc Michael.

 - Vi tror gärna att vår hälsa hänger ihop med individuella val. Vad vi köper i snabbköpet, om det kommer vatten när vi vrider på kranen hemma, om vi kan gå till doktorn och vaccinera oss. Och det är klart det spelar roll för den enskilde personen, men när man ser till hela befolkningsgrupper över längre tidsperioder så är det just sånt som har att göra med mat, vatten och infektionsmöster som gör skillnad. Allt detta bestäms av hur vår omgivning ser ut och vilket klimat vi lever i.

Även om bilden är komplex och klimatförändringar  bara är en av många omvälvningar som påverkar människors levnadsvillkor, tillsammans med exempelvis ändrad landanvändning, handel och resande, så  är klimatet det vi måste ta på störst allvar på grund av dess förmåga att göra långvarig skada på människors hälsa och överlevnad, understryker han.

- Forskarna säger att vi redan börjar se negativa effekter på sådant som påverkar vår hälsa, så förutom att göra allt för att minska koldioxidutsläppen rejält  är det också dags att vi börjar tänka på hur vi kan skydda oss.

När det gäller värmeböljor som leder till ökad risk för hjärtattack, stroke och andningsproblem tycker han att vi redan nu kan se till att meteorologerna går ut med tidigare varningar och undervisning så att alla är väl förberedda. Vi bör börja designa våra hus så att de blir klimatsäkra och våra städer så att de blir grönare och svalare. Vi kan redan se över vaccinationsprogram och bättre övervaka spridningen av infektionssjukdomar så att vi minskar risken för att komma i kontakt med smitta. Vi måste även se över landanvändning och tänka mer på hur vi ska odla vår mat i framtiden.

-Vi har vaknat sent och hittills mest intresserat oss för ekonomiska konsekvenser av klimatförändringarna , förstörd infrastruktur, förlorade jobb och kanske förluster av symboliska ekosystem, som korallreven. Men det är inte så konstigt. Det är svårt att omfatta alla följder av denna miljöförstöring som är större än något vi människor någonsin tidigare orsakat.

 - Men alltfler börjar nu förstå att på längre sikt riskerar detta att slå sönder basen för de livsuppehållande processerna på vår planet. Det som håller oss och andra arter vid liv. Den mänskliga arten är utsatt för risk och det är vår hälsa och överlevnad som står på spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista