Kopparkapslar. Foto: SKB

Osäkerhet kring slutförvaret av kärnavfall

Jan Linder, Strålsäkerhetsmyndigheten
2:05 min

Nästa vecka ska SKB lämna in sin ansökan om att förvara det använda kärnbränslet 500 meter ner i urberget i Forsmark. Men flera frågetecken återstår när det gäller säkerheten i slutförvaret. Nu visar amerikansk forskning, gjord på uppdrag av svenska strålsäkerhetsmyndigheten att de kopparkapslar som det svenska kärnavfallet ska förvaras i kan korrodera och brytas ner på ett sätt som Svensk kärnbränsle hantering, SKB, hävdat är i stort sett omöjligt.

– Studien visar att en förutsättning som SKB har säger, att koppar är imunt i rent vatten inte stämmer, säger Jan Linder, korrosionsexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Studien som bygger på uträkningar gjord av en av världens främsta korrosionsexperter, Digby Macdonald, professor i materialvetenskap och energi på universitet i Pennsylvania. Resultaten säger att koppar kan korrodera i syrefritt, rent vatten under vissa förhållanden något som SKB hävdat är i stort sätt omöjligt.

I slutförvaret kommer det förvisso inte vara rent vatten utan grundvatten och där menar SKB att en viss korrossion kommer att ske även om den kommer vara mycket långsam och upphöra när syret försvunnit. Men då studien visar att det kan fortsätta korrodera även i syrefri miljö så kan det få betydelse för den totala korrossionen. Jan Linder på Strålsäkerhetsmyndigheten tycker att SKB borde studera korrossionen mer noggrant.

– De har gjort det till viss del men jag tycker inte att de gjort det tillräckligt.

– Så vad borde de göra?

– Jag tycker att det finns en brist i att de inte har gjort den här kopplingen mellan verkliga experiment och modell, säger Jan Linder.

Företaget säger sig vara väl medvetna om risken för korrossion men menar att om den ändå sker så kommer den gå så långsamt så att det inte kommer äventyra säkerheten. Frågan måste också ses i perspektivet att kapseln omges och skyddas av både bentonitlera och 500 meter berg, det säger Saida Engström, avdelningschef på SKB, de frågetecken som kritikerna lyft fram kommer få sitt svar när företaget lämnar in sin ansökan i nästa vecka.

– Vi visar på att den ansökan vi lämnar in kommer visa att kapseln inte kommer korrodera på det sätt som äventyrar säkerheten för slutförvaret, säger Saida Engström på SKB.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".