1 av 2
2 av 2
Musslor. Foto: Malin Olofsson och Daniel Öhman/Sveriges Radio.

Musselmjöl kan bli mat till odlade fiskar

När musslor blir fiskmat
5:59 min

I helgen startar Sveriges första tillverkning av musselmjöl till djurfoder. Förhoppningen är att musselmjölet delvis ska kunna ersätta fiskmjölet som används bland annat i fodret till odlad fisk och på så sätt bromsa utfiskningen av världshaven. För det finns stora möjligheter att odla matfisk i Sverige.

Det handlar om vad vi ska äta. Om vi ska kunna äta fisk i framtiden. Världshaven håller på att tömmas. Odlad fisk pekas ut som en lösning:

Men det finns en hake. Som fiskodlingarna ser ut idag är dom ingen lösning alls, dom är en del av problemet.

Här i norden föder vi upp rovfiskar som lax röding och regnbåge och dom kräver fisk i fodret. Det går åt dubbelt så mycket fisk som man får ut. Fiskodlingen bidrar alltså till utfiskningen av haven.

Lösningen kan vara fiskfoder av musselmjöl

Björn Lindblad är sedan många år tillbaka aktiv i de svenska vattenbrukarnas olika branschföreningar.

Här under några plasttunnor bland kobbarna på västkusten klamrar de sig fast i mängder.

Musslan detta lilla blötdjur kan förvandlas till superhjälten som räddar fiskodlingens framtid

Det är i alla fall det forskarna hoppas på.

Haven här ute är på många ställen runt Sveriges kust övergött av årtionden av intensivt jordbruk. Hårt konstgödslande och intensiv djurproduktion har lett till att näringsämnen som fosfor och kväve runnit ut i vattnet. Men det kan musslan ta hand om, eftersom de livnär sig på näringsämnen i vattnet. Musslan fungerar alltså som ett reningsverk. Tre till nio liter vatten per mussla och timme.

Musslorna som odlas här på västkusten hamnar så småningom i fiskdisken i välsorterade mataffärer och saluhallar runt om i Sverige. Men det blir mycket spill.

Det här "skräpet" kan malas ner till musselmjöl som är ett utmärkt protein och kan ersätta fiskmjölet som idag används i fodret till den odlade matfisken.

Då öppnas också helt nya möjligheter för musselodling i Sverige. I Östersjön som har skriande behov av att bli av med överflödet av kväve och fosfor har det hitills inte varit lönsamt att odla musslor i eftersom den låga salthalten gör att musslorna blir för små för humankonsumtion. Men till foder funkar det finfint.

Vi går in genom en dörr i en lagerlokal i en gammal fiskeby på västkusten.

Här ska Sveriges första fabrik för musselmjöl snart dra igång. Redan nu efter påsk väntas det första mjölet bli färdigt.

Men även om man lyckas att tillverka ett musselmjöl som fungerar bra för den odlade fisken är succen inte ett faktum. För fisken som äter foder med musslor kommer bli dyrare. Och någon måste vara beredd att stå för notan…

                            Daniel Öhman, Malin Olofsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".