1 av 2
Stora Enso äger omfattande eykalyptusodlingar i Brasilien och Uruguay.
2 av 2
Moacyr Fantini, chef för skogsodlingsavdelningen Montes del Plata.

Kritik mot Stora Ensos eukalyptus

Stora Ensos eukalyptusodling i Uruguay
1:45 min

Svensk-finska skogsjätten håller på att bygga vad som ska bli en av världens största massafabriker i Uruguay och är redan en av de största skogsägarna i landet. Men det snabbväxande och vattenslukande skogsbruk som Stora Enso har i Uruguay får stark kritik av uruguayanska forskare.

- Eukalyptusträden dricker snabbt, det är ju därför de växer så snabbt, säger Carlos Céspedes som är forskare i agronomi vid Universidad de la Republica i Uruguay.

Faran med det här är att vattnets kretslopp kan påverkas så att nederbörd inte tas upp av jorden, utan istället rinner av ytan och det här kan göra att jordar torkar, förklarar han.

Cespedes har också visst stöd internationellt, bland annat av ekologen Robert Jackson vid Duke university i USA, som har publicerat liknande resultat i ansedda tidskrifter som Science och Nature.

Men på företaget , som svensk-finska Stora Enso äger till hälften av och som i sin tur äger odlingarna i Uruguay, har man en annan uppfattning.

- Eukalyptus påverkar varken marken eller vattenomloppet negativt, inte om man odlar på rätt sätt, säger Moacyr Fantini som är chef för skogsodlingsavdelningen på företaget. Han menar att företaget bara följer de regler som Uruguays miljödepartement DINAMA har satt upp, enligt deras egna mark- och vattenstudier.

Men Jorge Rucks som är chef på Uruguays miljödepartement ger kritikerna rätt om att det kanske finns risker med dom här vattenslukande skogsplantagerna i landet.

- När de första utvärderingarna av eukalyptusodlingar gjordes i Uruguay för cirka 20 år sedan tittade man inte så noga på just miljöaspekterna, säger han och medger att regeringen måste göra ytterligare studier av eukalyptusodlingarna för att se närmare hur de påverkar mark och vatten mer långsiktigt.

Reporter Fanny Härgestam klotet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".