1 av 2
2 av 2

Skrot som är guld värd

Stefan Bohman Stena
2:25 min

Klotet har besökt Stena recyclings nya anläggning i Västberga i Stockholm som vänder sig till privatpersoner med metallskrot hemma som de vill sälja. Viktor Lundberg kom dit med en kartong kopparrör från landet och åkte hem många hundralappar rikare.

 – Var hamnar skrotet man sålt det till er?
– Nästan allt järn landar på den svenska marknaden. Det mals ned och separeras så att skräp tas bort och säljs sen tillbaks till bruken som gjuter nya produkter av det, säger chefen på Stena recyclings filial i Västberga Stefan Bohman.
– Vad får man betalt för en kastrull?
– Kastruller kan ju vara gjorda av rostfritt stål eller aluminium. För rostfritt får man 13 kr/kg och för aluminium kan man få mellan 4-10 kr/kg beroende på kvalitet.
– Vilka miljöargument har du till kunderna?
– Att återvinna metaller sparar mycket energi och koldioxidutsläpp när man slipper bryta och frakta metallen. 1 ton återvunnen koppar sparar 20 ton koldioxid till exempel, svarar Stefan Bohman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".