Ekologisk infrastruktur ger jobb

1:39 min

Idag avslutas ett om hållbar utveckling på Kungliga Vetenskapsakademin i Stockholm. Mötet kommer att lämna sina slutsatser till FN:s högnivåpanel för global hållbar utveckling. Hur presidenter och miljökommissionärer reagerar på Nobelreceptet hör ni i vår sändning klockan 13.20 idag då ett gäng nobelpristagare och professorerna Johan Rockström och Carl Folke medverkar bland andra.

Det handlar om många stora miljöhot, som den globala uppvärmningen, bristen på färskvatten, skogsskövling och alltfler hotade arter bland annat, men nobelpristagaren i kemi 1995 Paul Crutzen, lyfter fram frågan om att fosforn till konstgödsel kan ta slut på jorden om inget görs:

 – Just nu är jag mest orolig över fosforfrågan. Det värsta scenariot är att fosforn inte längre finns tillgänglig för att producera mat, säger Paul Crutzen som prisbelönats för sin upptäckt av hur ozonskiktet bildas och förstörs.

Det finns en viss mängd fosfor som går enkelt att bryta på jorden. När den är slut så finns inte längre den viktigaste råvaran för konstgödsel och det skulle få svåra konsekvenser för matförsörjningen på vår planet med en ständigt ökande befolkning. Vad som krävs är att sluta kretsloppet, så fosforn vi gör oss av med på toaletten används till att gödsla åkrarna säger den 77 årige nobelpristagaren Paul Crutzen.

På seminariet finns förutom nobelpristagare också många andra forskare och miljöexperter som ska samsas om ett recept på hur planeten och mänskligheten snabbt ska föras in på en hållbar väg. 

Pavan Sukhdev har lett FN:s miljöprograms arbete att räkna fram en prislapp på miljöförstöring och häromåret kom han fram till att förlusten av biologisk mångfald kostar mer än den globala ekonomiska krisen, varje år. Han anser att alla länder nu måste börja satsa pengar på att återställa sitt naturkapital, att plantera ny skog, förbättra jordmånen, rena floder och hav och att de nya jobb det ger är en nödvändig investering i vad han kallar "ekologisk infrastruktur".
– Skapa arbetstillfällen för att bygga upp naturtillgångar och ekologisk infrastruktur, säger Pavan Sukhdev.