Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Vindkraftverk Storrun Jämtland.

Miljörisker med vindkraft outredda

Miljökonsekvenser av vindkraftsparker
1:52 min

Det behövs mer forskning om de totala miljökonsekvenserna för vindkraftsparker, anser Ebbe Adolfsson på som gått igenom forskningsunderlaget för vindkraftens miljöpåverkan. Mycket av forskningen har hitintills handlat om hur olika arter berörs men inte hur ekologin som helhet påverkas vid stora vindkraftsparker, säger han.

– Effekter i naturmiljön som barriäreffekter där ekologiska samband bryts och hydrologiska effekter av vägar som går runt vindkraftverken där saknas kunskap, hävdar Ebbe Adolfsson vid Naturvårdsverket.

Mycket av forskningen när det gäller miljökonsekvenser av vindkraft har utgått från hur enskilda djurgrupper som fåglar och tillexempel fladdermöss påverkas. Men vad som händer med vattenförhållandena när vägar och ledningar dras fram vid stora vindkraftsparker vet man inte så mycket om. Inte heller hur djur påverkas av dom barriärer som uppstår när man skiljer av olika områden ifrån varandra.

Flera stora vindkraftsparker planeras och byggs just nu runt om i landet, störst blir den i Markbygden utanför Piteå där 1101 stora kraftverk som är runt hundra meter höga ska monteras upp. Parken byggs i skogsmiljö och totalt sätt blir det 10-15 mil väg som skall dras fram för att kunna bygga och underhålla kraftverken. 

Men att titta allmänt på ekologiska effekter är svårt. Det menar biologen Gunnar Fredriksson på branschorganisationen . Den lagstiftning som finns inom miljöbalken idag och som tvingar den som skall bygga vindkraftverk att redovisa hur miljön kommer påverkas är fullt tillräcklig, menar han.

Det är väldigt svårt att göra en generell forskning runt avvattningsproblem eller någonting sådant för att det är så platsspecifikt. Det är nog bra att det här sköts inom miljöbalkens regler tror jag, säger biologen Gunnar Fredriksson.

Ebbe Adolfsson på Naturvårdsverket tror ändå att det finns mycket att lära genom att studera de övergripande ekologiska effekterna, och om ingen annan gör det så hoppas han att Naturvårdsverket själva sätter igång sådana studier.
– Vi har viss möjlighet med egna forskningspengar och program så det är väl något vi kommer att titta närmare på hoppas jag, säger Ebbe Adolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".