Metallen neodym används bland annat i moderna vindkraftsgeneratorer. Foto:Wikipedia commons.

Ovanlig metall kan begränsa vindkraftsutbyggnaden

1:46 min

Utbyggnaden av vindkraft kan komma att begränsas pågrund av bristen på en sällsynt jordartsmetall som används i moderna vindkraftsgeneratorer. Kina, som i stort sett dominerar marknaden på metallen neodym, har höjt priserna och kommer att begränsa exporten, eftersom de själva behöver metallen till sina vindkraftsverk.

– Kina satsar väldigt hårt på vindkraft och expanderar sin egen vindkraftsproduktion väldigt mycket. Så mängden neodym som blir över blir allt mindre, säger Mikael Höök, forskare i globala energisystem vid Uppsala Universitet.

I de moderna vindkraftsgeneratorer som byggs nu används metallen neodym eftersom den har starkt magnetiska egenskaper som gör att vikten i generatorerna kan hållas nere jämfört med den äldre tekniken, något som blir allt viktigare med större vindkraftsturbiner och allt högre torn.

Neodym är en såkallad sällsynt jordartsmetall, ett grundämne som det i och för sig finns gott om i jordskorpan, men bara i låga halter. För att det ska vara ekonomiskt gångbart att bryta metallen görs det i samband med annan gruvbrytning. Kina, som sitter på stora reserver, har under många år dumpat priserna på den åtråvärda metallen som inte bara används till generatorer utan även i andra produkter som tillexempel högtalare, bilstrålkastare och som färgämne i glas.

Prisfallet har gjort att gruvor i andra länder har tvingats lägga ner. Nu har Kina höjt priserna och begränsat exporten eftersom de själva behöver metallen, bland annat till vindkraften som byggs ut med stor hastighet i Kina.

Ingenjören Staffan Engström som jobbar på vindkraftsföretaget Nordic Windpower säger att bristen på neodym märks redan nu då priset har ökat kraftigt, men det är ett övergående problem menar han.

– Det är i första hand ett tidsproblem. Det tar tid och kostar pengar att öppna ny brytning. Det kan vara ett övergående problem på ett par år.

I väntan på att nedlagda gruvor i tillexempel USA börjar producera igen kan det alltså bli dyrbart att få fram tillräckligt med neodym för vindkraften. Elproduktion med exempelvis solceller, kärnkraft eller biomassa kan därför bli billigare, säger Mikael Höök vid Uppsala universitet.

– Det viktiga att komma ihåg är att samhället vill ha energi, inte nödvändigtvis energi från just vindkraft. Man tenderar att välja de billigare energikällorna, säger Mikael Höök.

Vetenskapsradion
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista