1 av 2
Ulf Bolumlid och Erik Kyrkander vill gå "Off grid".
2 av 2
Ulf Bolumlids trädgård med solpaneler.

Off grid: De som vill klippa kabeln till elnätet

Ulf Bolumlid vill dra ur sladden
11 min

Allt högre energipriser, en ovilja mot fossil energi, och en oro att vara alltför beroende av gemensamma samhällsystem den dag oljan sinar på allvar, är en del av det som ligger bakom hundratusentals familjers beslut att gå "Off grid". Det handlar om att bli självförsörjande på framförallt el via egna solceller och vindsnurror och en del renar också sitt eget vatten.

Trenden med "Off grid" tog fart för några år sedan i Nordamerika, för att sedan spridas till Europa och nu även Sverige. På bloggar och sociala medier sprids praktisk kunskap om hur man kan kan gå tillväga.  Länk till stor amerikansk off grid-sida

Helena Mattson berättar om sitt projekt att bygga sig ett självförsörjande hus på hjul på sin blogg off-grid.se. För trots att Helena vill leva utanför det traditionella samhället och vara så oberoende som möjligt, så är hon inte alls teknikfientlig på något sätt. Hon bloggar och facebookar och lägger ut sin videodagbok på you-tube där vi på Klotet kunnat följa henne i över ett år nu.

Stigande elpriser och ett ökat intresse för förnyelsebar energi har gjort att alltfler svenskar börjat tillverka sin egen el, från sol och vind. Vissa elbolag har gjort det möjligt att få ersättning för den överskottsel man får under soliga och blåsiga dagar, eller att kvitta den mot nät-el under tider då den egna produktionen är låg, men inte alla.

Ulf Bolumlid som bor intill Hornborgasjön mellan Vänern och Vättern, han har nu planer på att dra ut sladden från sitt elnät. Hans elbolag vill nämligen inte kompensera honom för den egenproducerade elen, som han har ett överskott av under större delen av året. Han tänker därför koppla bort sig helt från det gemensamma elnätet.

- Jag kommer att säga nej tack, och be dem koppla ur den här kabeln. Jag tycker att elbolagen ska vara lite mer rimliga när det gäller elpriser, och inte bara roffa åt sig allt för egen del, det ställer inte jag upp på. Folk kommer att sätta stopp för det där. Det här är ett sätt, som vi håller på med, att ta det underifrån, säger Ulf Bolumlid.

Tillägg 1/9: Det kommer in en hel del exempel från våra lyssnare och vänner på nätet med andra exempel på människor som gör sin egen el. Håll till godo. :-)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".