USA:s klimatpolitik fortsatt låst fram till presidentvalet

Amerikansk klimatpolitik
6:27 min

Kommer den nya studien om global uppvärmning som vi skrivit om på Klotets blogg i måndags och som är finansierad av bland annat starka intressen inom den amerikanska klimatskeptikerlobbyn påverka låsningen i USA:s klimatpolitik?  
– Den sammanfaller med en analys som visar på alla extrema väderhändelser det gångna året i USA, där Mississippifloden översvämmats, torka i Texas och regn i New York. Men den kommer inte ha en jättestor effekt på politisk nivå, anser Marcus Carson som är docent i sociologi vid Stockholms universitet och som forskat om amerikansk klimatpolitik vid Stockholm Environment Institute.

– Vad det är som ligger bakom att så många särskilt konservativa republikaner är klimatförnekare?
– Det finns olika grupper inom republikanerna. Marknadsliberala tankesmedjor har svårt att acceptera klimatfrågan som ett problem eftersom den kräver lösningar de inte vill ha – statlig inblandning. Så är det också för gräsrotsrörelser som Tea Part. Andra republikaner stödjer kol- och oljeindustrin som får stora problem och kostnader om man inför tex utsläppshandel. Det handlar inte egentligen om klimat eller miljö utan om statens roll i samhället och ekonomin.

– Den här klimatskeptiska lobbyingen i USA, hur omfattande är den?
– Kol- och oljeindustrin har satsat miljarder kronor (RÄTTELSE 27/10) de senaste två åren på att stödja Tea Party rörelsen inför valet.

– Kan den nya studien ändra USA:s förhandlingsposition inför klimattoppmötet i sydafrikanska Durban?
– Det är politiskt helt låst de närmaste månaderna fram till valet. Sen får vi se vad som händer med demokraterna och Obama. Republikanerna kommer inte att stödja någonting.

– Vilket tryck finns från den amerikanska allmänheten mot politikerna i klimatfrågan?
– (RÄTTELSE av Marcus Carson 31/10-11): Mitt uttalande i förra veckans direktsändning blev alldeles för kategoriskt, och borde ha varit mer nyanserat. Det är naturligtvis absurt att påstå att inga republikaner tror på människopåverkade klimatförändringar och alla demokrater gör det - eller att alla republikaner misstror vetenskap och demokraterna tvärtom.

Samtidigt är självidentifierad partitillhörighet den viktigaste faktorn för att förutsäga om en amerikan tror att klimatförändringarna sker och åtminstone delvis beror på mänskliga aktiviteter. En mängd opinionsundersökningar utförda under de senaste åren har identifierat denna klyfta, s k "partisan divide", och visat att den har ökat kraftigt under det senaste decenniet. Demokraterna är nu ungefär dubbelt så benägna att tro på klimatförändringarna och anser att det är ett problem som republikanerna, för att inte tala om de inblandade i "Tea Party" rörelsen.  Studie i Sociological Quarterly Studie av Pew research

Intressant nog är skillnaden starkast bland demokrater och republikaner med universitetsutbildning. Denna skillnad gäller inte bara klimatforskning utan vetenskap i allmänhet, och är så stark att Nobelprisvinnande ekonomen Paul Krugman skrev för några veckor sedan att republikanerna är på väg att bli anti-vetenskap partiet..

I en vetenskaplig undersökning 2009, fann Leiserowitz och kollegor, att 11% av dem som de tillfrågade som var mest avvisande till klimatforskning, överlag var män (61%), kaukasier (88%), konservativa (81%), religiösa (61%), och republikanska (72%) och oftast fick sin information från Fox News (69%) eller konservativ pratradio (77%). Enligt Leiserowitz, stödjer de försiktiga effektiviseringsåtgärder, men misstror vetenskap. De motsätter sig starkt skatter på bensin eller el, och en försvagning av USA:s suveränitet som ett undertecknande av ett internationellt klimatavtal skulle kunna innebära. 

Ytterligare referens:  Sea change

– I väntan på att låsningen i kongressen lossnar, sker det ändå några initiativ kring klimatfrågan i USA?
– Ja absolut. Det krävs att minst 3/4 delar av delstaterna infört klimatåtgärder innan något kan hända på federal nivå och denna ”tipping point” närmar vi oss nu. Mycket pågår redan lokalt med regional utsläppshandel på östkusten, stora satsning på förnyelsebar energi i Kalifornien och Seattle har tex bestämt att man ska bli klimatneutrala, avslutar Marcus Carson vid Stockholms Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".