Middelfart kan lära Europa energieffektivisera. (Repris från 2/11 2011)

8:36 min

Danska Middelfart på Fyn har vunnit flera priser för sitt arbete med renovering och energieffektivisering. Ett arbete som tagit två år att implementera och som enligt planerna ska minska kommunens energianvändning med minst tjugo procent. Vinsterna från energibesparingen används samtidigt till att renovera eftersatta fastigheter.

-- It's a win-win situation

säger kommunens klimatchef, Morten Westergaard som tror att vi inom några år kommer att få se många liknande projekt inom EU.

-Ja, det händer mycket i Middelfart nu, säger klimatchef Morten Westergaard med ett skratt när han hämtar mig vid stationen och vi passerar ett filmande tv-team.

Middelfarts kommun har de senaste åren uppmärksammats inte bara i Danmark, utan runt om i Europa för sitt framgångsrika arbete med att spara energi. Tv är kanske här för det nya elbilsprojektet - eller ombyggnaden i hamnen, tror klimatchefen.. eller kanske för att Middelfart än en gång prisats -den här gången med en EU-utmärkelse för Bästa Energieffektiviseringsprojekt. 

Det hela började för fem år sedan när tre små kommuner i området slogs ihop till en.

Sammanslagningen av kommunerna innebar att Middelfart fick en massa gamla hus, i varierande skick att ta hand om.

--Det var en enda röra, säger Morten Westergaard.  

Inte nog med att byggnaderna var i dåligt skick, de gjorde dessutom av med alldeles för mycket energi. 

– Och eftersom energipriserna stiger med minst 4 % varje år - insåg vi att det skulle det bli helt ohållbart, fortsätter han.

Middelfart tog in anbud från olika företag som erbjöd modeller för hur en renovering och energieffektivisering av kommunens alla fastigheter skulle kunna gå till.

Tillslut fastnade politikerna för en EPC modell som innebär att kommunen samarbetar med ett privat företag energieffektiviseringsföretag ( ESCO) som garanterar både energieffektivisering och ekonomiska besparingar. Företaget gör en analys av hur mycket energi och pengar kommunen kan spara genom ett visst antal föreslagna åtgärder. Och så skriver man kontrakt. Om kommunen sparar mindre än kontraktet säger, går företaget in och betalar mellanskillnaden. Sparar man mer så delar kommunen och företaget på vinsten. I Middelfart bestämde man sig för en modell där pengarna man vann på energikostnader skulle betala renoveringarna man ändå var tvungen att göra. Modellen lockade kommunens politiker som sa ja - i det här fallet till franskägda Schneider Electric.

Middelfart blev först i Danmark med att ta ett helhetsgrepp och energieffektivisera ett hundratal av kommunens byggnader samtidigt. Kommunen pekades ut av den dåvarande energi- och klimatministern Connie Hedegaard(numer EU kommissionär med ansvar för klimatfrågor) som en förebild för hela landet.

Vi åker till Hyllehøjskolen som ingår i energieffektiviseringsprojektet där jag visas runt av Rainer Sørensen, Peter Kaalund och Lars Kristensen.

I den stora gymnastiksalen fanns ingen ventilationsanläggning alls tidigare och  belysningen stod på från klockan sex på morgonen till elva på kvällen. Idag har man ett komplext system med en roterande väremeväxlare som både förbättrar inomhusklimatet och kan spara upp till sjuttio procent energi, enligt Schneider Electrics experter. De nya effektivare lysrören tänds och släcks automatiskt när folk går in och ut ur hallen.

Att byta till modernare belysning är relativt enkelt och billigt. En sådan investering beräknas man tjäna in på ett par år. Men ny ventilation eller isolering kostar betydligt mer. Därför ingår i den här Middelfartsmodellen att man ska blanda snabba, lätta åtgärder med några tyngre på ett smart sätt -så att de pengarna man sparar in direkt också används för de tyngre projekten.

– Annars finns en risk att man bara gör det billigaste och sedan inte har några pengar kvar till sådant som är dyrare, tex att byta ut den gamla gaspannan eller sätta in bättre fönster, berättar Rainer Sørensen.

På Hyllehøjskolen  har man fram till september i år redan sparat omkring 350 000 kronor (35 000 euro) och minskat sina koldioxidutsläpp med 84 ton - vilket motsvarar förbrukningen från 30 vanliga familjevillor, enligt projektansvariga på Schneider Electric.

Vi går vidare till kontoret där skolans serviceledare Lasse Kristensen visar hur han kan ha koll på alla system på sin dator, och till och med öppna eller stänga klassrummens fönster för att reglera inomhusklimatet.

Och det är inte bara Lasse som kan övervaka temperatur och luftkvalitet i klassrummen. Nere på kommunen sitter Rainer Sørensen och  kan i sin tur kontrollera hur alla de hundra byggnader som nu ingår i systemet presterar. Det har till och med hänt att någon från samarbetsföretaget ringt och frågat varför skolan gjort av med så mycket vatten över helgen? - det hade de nämligen sett på sina dataskärmar. Lasse Kristensen gick en extra runda i skolan och upptäckte att en toalett stod och läckte.

Lasse Kristensen, Rainer Sørensen och Petter Kaalund som visat mig runt verkar nöjda och stolta över sin Middelfartmodell och tillbaka på kommunkontoret sammanfattar Rainer resultaten hittills.

På färgglada staplar visar han värme, el och vattenförbrukningen innan projektet startade, den garanterade besparningen och hur det de fakto ser ut idag -och alla staplar visar på ett litet bättre resultat än det som utlovades när kontraktet skrevs.

– Så nu är alla är glada, skrattar Rainer.

Hela projektet har bara tagit knappt två år att implementera och enligt klimatchef Morten Westergaard kommer Middelfarts kommun framöver att spara minst fem miljoner kronor per år. Men det är förstås inte bara pengar det handlar om.

– Det här är fantastiskt för att minska koldioxidutsläppen eftersom fyrtio procent av Danmarks koldioxidutsläpp kommer från fastigheter! Så låt oss minska både energianvändning och CO2.

– En annan viktig aspekt är inomhusklimatet. Vi vet att om vi har bra ventilation i våra skolor kan vi förbättra inlärningen med upp till trettio procentOch till detta kan vi alltså också lägga de ekonomiska vinsterna, som är en viktig motivation till förändring. 

Tillslut kan vi inte låta bli att dela med oss av ett klippp som Middelfarts klimatchef, Morten Westergaard själv skickade hit eftersom han tycker det är en bra beskrivning på vad energieffektiviseringar egentligen handlar om.

– Det är konstigt att folk inte gör detta mer. Bara i Danmark kan vi göra besparingar på 200 miljarder danska kronor! Med en återbetalningstid på 20-30 år, men vi plockar inte upp pengarna -det är absurt!