1 av 3
Varningsskylt för giftet 1080 vid Kanieresjön på Nya Zeeland. Foto: Greg O'Beirne Wikimedia commons
2 av 3
Penny Fischer forskar om possumgift.
3 av 3
Klätterpungdjuret possum Foto: Pierre Pouliquin Flickr (CC BY-NC 2.0)

Nya Zeeland letar sätt att utrota främmande arter

Artutrotning på Nya Zeeland
1:50 min

På Nya Zeeland hotas landets nationalsymbol kiwifågeln att utrotas av nykomna rovdjur. För att rädda de unika inhemska arterna sprider myndigheterna gift från helikopter, men gifterna dödar urskiljningslöst och skadar även tamdjur. Nya Zeeländska forskare försöker därför få fram metoder som bara slår mot till exempel klätterpungdjuret possum och gör dem sterila istället för att döda dem.

En helikopter sprider förgiftad pellets över den nya zeeländska skogen. Inom några dygn kommer nära på varenda råtta, hermelin och possum i området vara döda. Men samtidigt kommer en inhemska småfåglar stryka med och även om det är ovanligt så händer det att jakthundar förgiftas.

Det här är en av många metoder som de nya zeeländska naturvårdsmyndigheterna använder för att bli av med införda däggdjur och det man vill rädda på det här sättet är de inhemska nya zeeländska arterna som har utvecklats under lång tid utan hot från några som helst landlevande rovdjur.

Kivifågeln som inte kan flyga och är Nya Zeelands nationalsymbol är en av alla hotade arter. Bara en av tio kiviungar överlever första året. Resten tas av rovdjur. Men efter en giftbehandling från luften så ökar kiviungarnas överlevnad till 70 procent.

Det gift som används, 1080 heter det, är välstuderat och anses säkert, men det vore förstås bättre att ta fram gifter som slår enbart mot de djur man vill få bort. Särskilt gäller det klätterpungdjuret possum som en gång i tiden fördes in från Australien för sin fina päls skull.

Penny Fischer är forskare på forskningsinstitutet Landcare research och hon berättar hur man där jobbar med att ta fram ett medel som gör possum steril.
– Det har skett en del framsteg i laboratoriet, men som vi ännu inte lyckats med i fältförsök, säger Penny Fischer på Landcare research på Nya Zeeland.

Jenny Berntsson Djurvall /Naturmorgon
jenny.berntson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".