1 av 3
Claes Andreasson, tillsammans med Johan Bergendorff när han sist besökte redaktionen i vintras.
2 av 3
3 av 3

En varm radioröst har tystnat.

Reportage från Peru del 2
11 min

En av våra mest erfarna och skickliga medarbetare, Claes Andreasson, har gått bort alldeles för tidigt, i sitt hem i Los Angeles. Claes har jobbat med oss på Klotet sedan starten 2009 och det var också vår redaktion som hade glädjen att sända ut hans sista radioreportage - det om klimatskepticism i amerikanska skolor som gick förra veckan. Det var ett reportage som Claes själv kom med idén till för ett par månader sedan och, som vanligt, genomförde med noggrannhet, entusiasm och osviklig formkänsla. Han har genom åren gjort många, mycket uppskattade reportage för oss om diverse miljöfrågor, inte minst klimatfrågan. 

Claes var också en känd röst i andra program från Vetenskapsredaktionen, liksom i Studio Ett, P1 morgon, Godmorgon Världen, Kulturnytt, Kosmo, Mitt i Musiken och många andra P1 program.

Det hände ibland att lyssnare hörde av sig och uppmanade oss att sända mer av Claes Andreasson. Han hade ett sätt att berätta och en röst som skar genom informationsbruset. När Claes talade ville man gärna lyssna.

Själv lärde jag känna Claes redan som ung och ganska oerfaren radioreporter på SRs Kanalen (föregångare till Studio Ett) i början av 90-talet. Jag kommer alltid att bära med mig minnet av en varm, glad och professionell kollega, med ett härligt hårsvall! Som programledare blev han ett av mina tidiga föredömen. Han kommer att saknas oss.

Såhär skriver journalisten Nina Hjelmgren bla om Claes Andreasson idag:

"Claes ansträngde sig ständigt utöver det vanliga för att följa människor som inte annars hörs så ofta och ta sig till platser där skillnader är påtagliga. Här hemma i Sverige gjorde han bl a dokumentären ”Den siste mannen på dödens tåg” om när banvallar besprutades med hormoslyr. I USA producerade han den prisbelönta dokumentär ”Dirty Harry” som handlade om effekterna av USA:s kärnvapentester i Nevadaöknen. Han åkte till Alaska, Peru och Brasilien för att göra reportage om klimtförändringarna. Claes återvände ofta till gränsen USA-Mexico för att skildra den omänskliga människojakten på illegala invandrare. Han hade just fått ett kanadensiskt uppdrag som skulle ta honom tillbaka till gränsen och Mexico. Claes arbetade en hel del för Sveriges Radio men kanske i ännu större utsträckning för amerikansk och kanadensisk radio. Gå gärna in på hans hemsida och lyssna till hans mästerverk"

Här är några av de reportage Claes gjorde för Klotet.

Peru - förlorare när klimatet förändras 20091202

När Perus indianer protesterade 20100112

Utvinning av skiffergas ifrågasätts 20110406

Boende hittar utsläpp som myndigheterna missar 20110622

Vattenkraftsdamm i regnskog kan läcka mycket metan 20110824

Skövlingen ökar i Amazonas igen 20110921

USA använder CCS för att få upp mer olja 20120118

Kimatskeptisk undervisning i amerikanska skolor 20120411

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".