1 av 2
Läckage av metaller från gruvupplag vid Ranstad urangruva.Foto:Pelle Zettersten/SR
2 av 2
Gruvavfall från Bolidens koppargruva i Gällivare pumpas ut i sandmagasin. Foto:Pelle Zettersten/SR

Ny metod för att behandla gruvavfall

Surt gruvavfall stor källa till metalläckage
1:50 min

Den växande gruvindustrin i världen har fortfarande problem med gruvavfall som läcker miljöskadliga metaller ut i sjöar och vattendrag, nåt som kan påverka fisk och annat liv där. 
Men forskare jobbar nu med en ny metod för behandling av avfallet som skulle kunna minimera miljöpåverkan.

Framför allt är det när man bryter koppar, zink och guld som det blir sura, miljöskadliga gruvrester. Idag brukar man täcka över gamla gruvupplag med ett lager av jord, lera och sand för att förhindra att syre kommer i kontakt med metallerna i avfallet, annars kan de lösas upp och spridas via vatten i åratal. och påverka växter, fisk och andra vattenlevande organismer. Men metoden att täcka över materialet är varken helt säker eller billig.

Den nya metoden bygger på att man tar bort det svavel som finns i gruvresterna innan det läggs ut i miljön. Metoden kallas för flotation, kemikalier tillsätts i en vattenlösning som gör att de metaller man vill komma åt lägger sig som bubblor på ytan, resten lägger sig på botten. Tekniken används redan idag för att skilja ut metaller från varandra men kan ännu inte helt få bort de svavelhaltiga ämnena.

Björn Öhlander som är professor i tillämpad geologi vid Luleå tekniska universitet säger att forskningen på området är i sin linda men tror ändå att den kommer vara i industriellt bruk inom tio år. Förutom miljövinsterna så kan man också få ut mer metaller i processen. Men ett problem som återstår att lösa är att det sura lakvatten som blir över är ett miljöfarligt avfall i sig.

– Har man egentligen vunnit så mycket då, om man får ett nytt avfall som ni inte vet hur man ska behandla?

– Ja du har ju vunnit det, att dels har du utvunnit ytterligare värde ur det material du har brutit i gruvan, sen har du med all säkerhet på lång sikt reducerat miljöeffekterna eftersom du tagit bort det som orsakat problemet, järnsulfiderna. Så du har möjligen ett litet miljöproblem initialt, men inte alls så länge som järnsulfidernas vittring skulle hållt på, säger Bjjörn Öhlander, professor i tillämpad geologi vid Luleå tekniska universitet.

Referens: Management of Sulfide-Bearing Waste, a Challenge for the Mining Industry. doi:10.3390/min2010001

Läs och hör mer: Stora utsläpp från gruvavfall, Klotet 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".