1 av 2
Urban Strandberg, docent i statsvetenskap och studierektor för Europaprogrammet vid Göteborgs universitet
2 av 2

"Kärnkraftens framtid står och väger"

Urban Strandberg om kärnkraftens framtid
6:39 min

– Det är en intressant situation. På något sätt känns det som att det står och väger.

Det säger Urban Strandberg , docent i statsvetenskap som forskat på olika länders hantering av kärnkraft och kärnavfall.

– Fram till Fukushima talade de flesta tecken på att det verkligen var en renässans: att länder som redan har kärnkraft började ersätta sina gamla kärnkraftverk med nya, och framförallt att en stor mängd länder som inte har kärnkraft, mer än fyrtio länder, har anmält intresse till IAEA att de vill skaffa kärnkraft.

Nu, efter det snabba tyska beslutet att lägga ner alla landets kärnkraftverk till 2022 , Japans stängningav alla reaktorer för att pröva säkerheten i dem, och efter att EU infört hårda krav på stresstester, tycker han att situationen är mer motsägelsefull.

 -- Man måste också vidga blicken. Det är så lätt att titta bara på Europa och de stora länderna som Japan och USA. Titta på Turkiet, som mycket målmedvetet har sagt att inom två decennier ska tio procent av elproduktionen komma från kärnkraft för att minska beroendet av andra energikällor och därmed beroendet av andra länder. Det blir en geopolitisk och säkerhetspolitisk fråga för Turkiet.

Vilka är de största drivkrafterna för en expansion av kärnkraft idag?

 -- Ja, ser man på de här mycket starkt tillväxande länderna som Indien och Turkiet, så är det ju så att växer industrin och ekonomin då behöver man ha mer energi, man behöver mer el. Då är väl drivkraften att kunna underbygga en tillväxtekonomi.

– Men det finns också en väldig prestige i att kunna bedriva kärnkraft. Särskilt i ett land som Indien, som markerar sitt nationella oberoende gentemot omvärlden: " Vi kan ta fram en så här teknik. Vi är lika duktiga som västvärldens främsta länder är" Så det är en väldigt viktig aspekt: prestigeprojekt, helt enkelt.

Hur tungt väger klimatargumentet?

– Det väger nog ganska tungt, i alla fall när det gäller att övertyga både breda medborgargrupper och myndigheter, som granskar olika planer på att bygga ut kärnkraften. För att jag menar man kan argumentera för att man kommer undan de problem som de icke förnyelsebara energikällorna kan åstadkomma.

– Men det är jättesvårt att bygga så mycket kärnkraft att man på ett väldigt kraftfullt sätt kan bygga bort beroendet av de fossila bränslena. Du måste bygga så oändligt mycket kärnkraft för att verkligen åstadkomma en stor minskning av de fossila bränslenas användning.

Avfallsproblemet, är det en drivkraft för att bygga modernare bridreaktorer tex?

-- Ja alltså, det kan vara en drivkraft på det sättet att enda sedan kärnkraften började ifrågasättas, så har det varit en så kallad akilleshäl att avfallet är så oerhört svårhanterligt.

– Kan man då från kärnkraftsindustrin sida (eller från vem som helst som vill se mer kärnkraft) på någorlunda trovärdigt sätt säga: låt oss starta nya kärnkraftverk så kanske vi kan hantera avfallsproblemet. Då kanske man kan komma runt en av de viktigaste kritikpunkterna mot kärnkraften.

Vilka drivkrafter skulle du säga arbetar mot en expansion av kärnkraften idag?

-- Det är ju uppenbart med Fukushimaexemplet att kärnkraft är väldigt farligt. Sen kan man alltid tvista om hur farligt det är jämfört med en massa andra saker som vårt högindustriella samhälle har.

– Men framförallt: människor i miljontals runt om i världen har uppfattningen om att det är farligt -upplever att kärnkraft är farligt. Det är ju en oro som måste tas på allvar.

Så menar du att opinionstrycket alltså är en viktig drivkraft? Vi vet ju att här i Sverige till exempel visar senaste undersökningarna  att nu är det fler som är emot kärnkraft igen än de som är anhängare.

 – Jag tror den spelar en oerhörd roll. Jag menar, det tyska beslutet som väl överumplade många (och där det väl finns vissa tecken på att den tyska regimen kanske börjar vackla och börjar fundera på om det var så välbetänkt att fatta så snabbt beslut) att det kom så snabbt tror jag väldigt väl återspeglar att den tyska opinionen är oerhört snabb på att reagera och de tyska regeringarna responderar på det.

– Och titta även på det japanska exemplet. Japan är kanske inte ett land som vi som samhällsvetare brukar betrakta som ett land där regeringarna lyssnar lika mycket på sina opinioner som man gör i Europa.

– Här tror jag man sett exempel på någonting nytt. Här har man verkligen tagit till sig en väldigt, väldigt stark reaktion och ett väldigt starkt misstroende, skulle jag vilja säga, hos de japanska medborgarna när det gäller hur den japanska kärnkraftsindustrin och myndigheterna agerade när den här fundamentala olyckan hände i Fukushima.

Det är väldigt dyrt att bygga kärnkraft. Är det något som kommer att hålla tillbaka expansionen?

– Det är jättesvårt att bedöma.  När vi som i Sverige nu har ett världsomspännande bolag, tyska EON, som äger ungefär hälften av de svenska kärnkraften. Om EON då vill satsa på nya kärnkraftverk i Sverige så har ju naturligtvis de helt andra förutsättningar att inom bolaget kunna göra investeringar som kanske går att klara av kommersiellt. Om man späder ut dem på lång sikt och inom ett stort bolags ram.

– Det kanske kommer att göra skillnad när det gäller möjligheten att ta stora investeringskostnader, och därmed om det kommer att bli nya kärnkraftsverk i Sverige i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".