Läkande molekyl i lökskal och grönsaksavfall

1:50 min

Hundratals ton svenska lökskal, räkskal, björkbark och annat avfall skulle kunna användas för att utvinna nyttiga antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen. Det menar kemiforskare vid Lunds universitet som tagit fram en unik metod för att utvinna ämnena ur avfall från mat- och skogsindustri. Charlotta Turner, professor i analytisk kemi vill att forskningen ska leda till nya svenska produkter

Quercetin är ett gult färgämne som i djurförsök visats ha skyddande egenskaper mot bla cancer. Quercetin finns i många frukter och grönsaker, även i lökskal, en restprodukt från industrier som odlar, skalar och hackar lök för försäljning till restauranger och skolkök. Idag används skalet som djurfoder, eller till biogas- och energiproduktion.

Charlotta Turner och hennes forskargrupp har tagit fram en metod att utvinna den nyttiga antioxidanten i ett bioraffinaderi, där lökskalen behandlas i en behållare med vatten och enzymer under högt tryck, innan det processade avfallet går vidare till djuren eller värmeverken. En mycket miljövänligare process än den som används i traditionella raffinaderier, med olika kemiska lösningsmedel och stor energiåtgång.

Hundratals ton björkbark, som blir över i den svenska skogsindustrin varje dag, skulle på liknande sätt kunna behandlas för att ta tillvara betulin, ett antiinflammatoriskt ämne, som används bla inom kosmetikaindustrin på andra håll i världen. Även potatis- och morotsavfall liksom fruktskal och räkskal innehåller mycket nyttigt som borde kunna användas bättre, säger Charlotta Turner.

(Resultaten presenteras i en kommande studie som vetenskapsradion tagit del av.)

Hör mer om smartare avfallsanvändning, tex komposterbara kläder i vetenskapsradions miljöprogram Klotet 13.20 idag.

Vetenskapsradion
marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista