Bo Diczfalusy, IEA

IEA tror på stor ökning av bioenergi till 2050

IEA om kraven på hållbar bioenergi
1:15 min

Omkring en fjärdedel av den energi världen behöver 2050 skulle kunna komma från bioenergi. Den bedömningen gör IEA i en färsk rapport. Det handlar om avfall av olika slag, energiskogar och rester från skogsindustrin.

Idag kommer cirka 10 procent av världens totala energikonsumtion från bioenergi. IEA bedömningar skulle innebära mer än en fördubbling från samma sektor, eftersom  det totala energibehovet samtidigt beräknas växa med ca 30-40 procent fram till år 2050, berättar Bo Diczfalusy, chef för avdelningen för energiteknik på IEA.

Hur mycket koldioxidminskning skulle då bioenergin kunna stå för?

– Idag släpper energisystemet på hela jorden ut ungefär 30 miljarder ton koldioxid per år. Om vi kunde få till stånd all den här bioenergin skulle det minska den siffran med ungefär två miljader ton. Så det är ett bidrag, men naturligtvis inte det enda bidraget.

– Bioenergi skulle kunna spela en viktig roll, men det är bara en komponent i den globala lösningen.

Bo Diczfalusy framhåller att bioenergi framförallt en uthållig energikälla, om den tas fram på rätt sätt, till skillnad från traditionella bränslen som olja, kol och gas.

Andra fördelar är att bioenergi kan skapa utveckling på landsbygden, eftersom den finns överallt i världen och det nästan alltid finns en lokal resurs att använda. Dessutom kan man från bioenergi skapa andra biprodukter som kemikalier och plaster, till exempel. Sammantaget ger detta möjlighet till såväl ekoniomisk tillväxt som social utveckling runt hela jorden, säger Bo Diczfalusy.

Så det är litet mer av en demokratisk energikälla?

– Ja, man säger ju att flera av de förnybara energikällorna, förutom att de inte är ändliga till skillnad från de fossila bränslena, så är de mer demokratiskt utspridda.

– Solenergi finns ju mer tillgänglig i fattiga länder kring ekvatorn, och bioenergi på samma sätt. Det finns länder med stora, outnyttjade markytor i Afrika där bioenergin skulle kunna hjälpa till att skapa sysselsättning, till skillnad från oljeutvinning som är koncentrerad egentligen till väldigt få länder i mellanöstern. Det är en utveckling som kommer att förstärkas de närmaste tio, tjugo, trettio åren

En viktig del i IEAs strategi för bioenergi i framtiden handlar om att 320 miljoner hushåll i världen ska byta sina ineffektiva spisar 

– De ger upphov till gaser  som gör att människor blir sjuka eller tom avlider.

Spisarna bör därför bytas antingen mot moderna system där man använder bränslet effektivt, mot biogas från jordbruks- eller skogssektorn, eller mot solenergi, säger Bo Diczfalusy.

Men för att IEAs förhoppningar ska gå i uppfyllelse behövs också att regeringar bidrar till att ta fram demonstrationsanläggningar för olika typer av ny teknik.

– Det kan vara torkning, pyrolys och det kan vara andra former av effeltivare sätt att använda biobränslen. Och det måste ske nu, annars kommer det här inte att hända.

Och sist, men inte minst: politikerna måste bestämma uthållighetskriterier för bioenergi, dvs vilka bioenergisorter som kan anses uthålliga och förenliga med en uthållig utveckling.

– Så att investerare, konsumenter, pannutvecklare och olika aktörer på marknaden vet vilka regler som gäller och vad de ska våga satsa på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".