1 av 2
Harry Stokes visar sin enkla etanolspis av svenskt ursprung på mässan. Foto:SR/Kristola
2 av 2
Fetiya i Addis Abeba har bytt ut sitt träkol mot etanolspisen hon fick av Good Shepherd Sister Foto:Project Gaia

World Bioenergy Award 2012 till Project Gaias etanolspisar

2:48 min

Bättre kokmöjligheter kan göra en stor insats för klimatet och för kvinnors och barns hälsa i många fattiga utvecklingsländer. Det handlar om att byta ut traditionell, hälsofarlig användning av ved, träkol och stenkol mot renare energiformer. Harry Stokes har vigt sitt liv åt att ta fram en enkel form av spis som kan eldas med etanol eller metanol. Nu får han och hans Project Gaia pris.

– Det mesta av den energi vi använder på jorden är för matlagning. Vi glömmer ofta bort det, men i många fattiga länder handlar det faktiskt om över 90 procent av energin, säger Harry Stokes.

– Om vi lyckas förbättra den energianvändningen, kan vi göra en stor insats för klimatet, den lokala ekonomin, kvinnors och barns hälsa och miljön i allmänhet. 

Det handlar alltså om att byta ut traditionell användning av ved, träkol och stenkol mot renare energiformer. Att elda ved och kol har nämligen en massa negativa effekter.

Kvinnor och barn som vistas timmar i de rökiga miljöerna blir sjuka, jakten på bränsle leder till skogsskövling och den dåliga förbränningen till utsläpp av svart sot, som bidrar till den globala uppvärmningen.

Harry Stokes lösning på problemet är alltså enkla spisar som kan eldas med etanol eller metanol. Säkra, effektiva och miljövänliga, enligt honom.

Det är faktiskt en enkel svensk spis, tillverkad på 1970-talet för båtar och campingbilar, som Project Gaija använt under tio års tid nu i länder som Nigeria, etiopien, Kenya, Madagaskar, Haiti..

Men var ska då bränslet komma ifrån?

– Redan idag produceras över 1 miljard liter etanol i världen per år men vi arbetar också för att få bönder att gå ihop och starta egna lokala destillerier, så att de både kan få eget bränsle och få nya inkomster av att sälja vidare etanol inom landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista