Japanska vindkraftverk på Sadamisakiön. Foto:Scanpix

Japan inför betalning för grön el

3:02 min

Japan har radikalt ändrat inriktning efter Fukushimaolyckan. Alla landets kärnreaktorer är nu stängda och det är osäkert om några kommer att öppnas igen. I sommar inför Japan ett system där privatpersoner kan få betalt om de säljer förnyelsebar el till elnätet.

– Det här kommer att leda till stora investeringar i grön energi, tror Tomas Kåberger, sedan ett år tillbaka ordförande i Japan Renewable Energy Foundation.

Det är sjätte året i följd som den här internationella bioenergikonferensen arrangeras, och en av dem som drog igång den var Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy på Chalmers.

Kåberger har många strängar på sin lyra och efter han lämnade sitt uppdrag som generaldirektör för Energimyndigheten jobbar han sedan knappt ett år tillbaka i en japansk stiftelse som har till uppdrag att öka andelen förnybar energi i Japan.

Det här blev extra intressant efter kärnkraftsolyckorna i Fukushima där nu alla 54 reaktorer i landet står still. Tomas Kåberger säger att Japan har stora möjligheter att öka den gröna energiproduktionen, men att det kommer ta tid.

– Japan har varit ett framstående land på solelsidan men har tappat litet av sin industriella konkurrenskraft till Kina under några år, berättar Kåberger.

 Japan har lite större skogsindustri än Sverige och har ett hyfsat gott bioenergiutnyttjande och dessutom geotermisk energi. Landet har dessutom ungefär lika mycket vindkraft som Sverige, vilket är lite per invånare, men med en stor potential att öka vindkraftsutnyttjandet.

Från sommaren införs ett system som gör att de som investerar i förnybar energi får möjlighet att komma åt elnätet och marknaden, då mat inför inmatningstariffer för förnybar el, efter tysk modell.

Så en privatperson som har solceller på taket skulle kunna få betalt för det?

– Han får betalt för den el han säljer till nätet, inte för den el han använder själv. Men för större solkraftsanläggningar, geotermi, vindkraftverk och så, får man då garanterade tariffer. Och det kommer att leda till stora investeringar.

På kort sikt tror Tomas Kåberger att det mest kommer att handla om solel, eftersom tillståndsprocesserna där är enklast. Men på några års sikt tror han också på mycket vindkraft, en hel del biobränsle och geotermi.

Vad tror du? Kommer Japan kunna klara sig utan kärnkraften?

– Ja, men det kommer att ta tid.

-- Men jag tror att Japan nu är ett land där man har ganska radikalt ändrat inriktning.

– Från att tidigare ha haft en officiell strategi där kärnkraften var den viktiga komponenten för framtida utveckling av elförsörjningen, så är det nu en väldigt stark ambition att man ska reducera kärnkraftanvändningen, och kanske till och med helt avstå från den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista