Jennipher Handoondo vid ett jatrophaträd. Foto: Camilla Lundberg Ney, Kooperation Utan Gränser

Kombination av mat och biobränsle i Zambia

1:56 min

Jennipher Handoondo kombinerar sin majsproduktion med trädodlingar. När priset på majs är lågt kan hon istället få inkomster från moringaträden och jatrophabuskarna som man kan göra biobränsle av.

– Träden kan också användas för medicinskt bruk, de förbättrar jorden, binder koldioxid och renar luften, säger Jennipher, som blivit en inspirationsperson för många andra kvinnliga småbönder i Zambia.

Jennifer Handoondo är jordbrukare från Zambia. Hon är också styrelsemedlem i  World Bioenergy Association och en framstående talesperson för landets bioenergiproducenter. Jennipher började redan för över tjugo år sedan att kombinera matproduktion av framförallt majs med träd och buskar.

Jennipher odlar främst moringa och jatrophaträd som man kan göra biodiesel av, men hon framhåller att de också används som medicinalväxter. Hon odlar träden på en del av sitt land och majsen på den andra. Den stora fördelen säger hon är att när priset på majs är för lågt, så kan hon få en inkomst från trädplanteringarna istället.

Inte heller Jennipher ser någon större konflikt mellan mat och biobränsleproduktion. Risken att småbönder ska få sin jord uppköpt och bli lurade av utländska bolag som vill odla biobränslen i stor skala, finns fortfarande men det hela är mest en fråga om information och utbildning numer, säger hon.

– Jag ensam kan inte skydda alla, men om vi kan sprida informationen till andra bönder, så kan vi lära oss och skydda det som tillhör oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista