Pål Börjesson

Etanolen räcker inte till alla bilar på jorden

6:10 min

– I dagsläget och med den fordonsflotta vi har i Sverige så räcker inte etanolen till alla bilar. Om det ska bli möjligt att ersätta all olja och bensin som drivmedel så måste bilarna effektiviseras kraftigt och det måste utvecklas elhybrider och andra elfordon och samtidigt måste vi minska vårt körande, säger Pål Börjesson (prof i miljö och energisystem vid LTH) som forskar om biobränslen och andra generationens etanol.

– De två brasilianska forskarna Jose Moreira och Sergio Paccas uppskattningar att alla världens bilar skulle kunna gå på etanol om 70 miljoner hektar odlades med sockerrör, tycker jag är väldigt optimistisk. Det motsvarar 5 % av globala åkermarken och med ett system så effektivt som dagens brasilianska så skulle vi kunna ersätta 10 % av dagens drivmedel med etanol. Att man skulle kunna effektivisera bilar 9-10 gånger till år 2030 tror jag personligen inte är möjligt, fortsätter Pål Börjesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista