1 av 2
Wang Qiuxia luftansvarig på miljöorganisationen Daerwens kontor. Foto: Hanna Sahlberg SR
2 av 2
Luftföroreningar i Peking

Luften i Peking är ofta "crazy bad"

Luften i Peking är "crazy bad"
8:11 min

I Peking verkar några andetag frisk luft numera svårare att få tag på än fin champagne. "Det är dimmigt" säger folk. Men det är inget vanligt morgondis. En dålig luftdag känns som om en filt rullats kring huset. Det blir aldrig ljust. Solen ser ut som en hjälplös aprikosfärgad måne där uppe. Ute luktar det surt och metalliskt och i det mjölkiga, lite grågula diset skymtar konturerna av de närmaste höga byggnaderna, medan alla landmärken längre bort har suddats ut.

Efter en cykeltur eller flera timmar i bilkö kan det värka i lungorna och medan man tar av sig sin smog-uktande jacka hemma börjar ofta huvudvärken och ett lätt illamående.

1998, när koleldningen var ännu mer spridd i Peking än idag, började den lokala miljömyndigheten en kampanj för att öka antalet dagar med så kallad "blå himmel". Kriteriet för blå himmel var generöst: bara mätvärdena inte låg över 100 mikrogram per kubikmeter för partiklar i storleksordningen 10 mikrometer. Sådana partiklar brukar kallas PM10. Tröskelvärdet för PM10 i kampanjen "Blå himmel" kan jämföras med Världshälsoorganisationens riktlinjer som säger att andelen PM10 inte bör ligga över 20 mikrogram per kubikmeter - alltså en femtedel av blå-himmel-standarden i Peking.

Med tanke på hur himlen här även en hyfsad dag är skodd med en blygrå kant runtom, har det verkat nästan löjligt när Pekings myndigheter år efter år presenterat rapporter som säger att antalet dagar med så kallad "blå himmel" ökar. Det var utgångspunkten för den lilla oberoende miljöorganisationen Daerwen när de började sitt arbete för att skapa opinion mot den dåliga luften för ett och ett halvt år sedan.
– De kriterier för luftkvalitet som vi har idag stämmer inte överens med vad allmänheten upplever, säger Wang Qiuxia, på miljöorganisationen Daerwens kontor, där ett tiotal yngre personer arbetar, och som ligger i en lägenhet i ett hyreshus i västra Peking.

På den lokala miljömyndighetens hemsida har det gått att få en genomsnittssiffra för halten av PM10 för hela staden under en hel dag, men man redogjorde inte för halterna av PM2,5 partiklar under 2,5 mikrometer som tränger ännu djupare in i människokroppen än de grövre PM10 partiklarna.

Redan 2008 satte den amerikanska ambassaden i Peking upp en egen luftmätare som redovisar PM 2,5 varje timme genom twitterflödet @Beijing Air. Det blev ett populärt alternativ bland miljömedvetna men ledde till en diplomatisk kontrovers när föroreningarna i Peking nådde sådana nivåer att de hamnade över den amerikanska skalans intervall för "hälsovådligt" och någon skämtsamt rubricerade mätningen som "crazy bad". Kinesiska nationalistiska tyckare hävdade att amerikanska ambassaden kränkt det kinesiska luftrummet med sin mätning.

För att höja medvetenheten om luftföroreningar och småpartiklarna PM2,5 började Wang Qiuxias organisation en ny kampanj där vanliga människor fick använda luftmätare i sin vardag och skriva en så kallad luftkvalitetsdagbok. Dagböckerna publicerades och kommenterades på Daerwens hemsida, och på privata mikrobloggar. Just nu samlar man in pengar för att köpa in luftmätare som sprids vidare till andra miljöorganisationer i olika kinesiska städer.

I slutet av förra året kom en lång räcka av dagar med så allvarlig smogbildning i Peking att motorvägar fick stängas och tåg och flyg stoppades på grund av den dåliga sikten. Kinesiska miljöjournalister skrev ingående om problemen. Under trycket från en växande opinion, gav miljöministern förra året löften om att statens mätningar av PM2,5 skulle bli offentliga och att landet skulle få nya, striktare kriterier för luftkvalitet, men löftet skulle inte träda i kraft förrän 2016

Flera av Kinas miljöorganisationer gick då samman och ställde egna krav.
– Våra krav är att skynda på införandet av nya kriterier för luftkvalitet, och att börja använda ett index i stil med de som används internationellt, ett som är relaterar till hälsoeffekter, så folk förstår, säger Wang Qiuxia.

När Pekings miljömyndighet vid slutet av den gråmöljiga senhösten publicerade en rapport som sade att man uppfyllt årets mål om 274 så kallade blå himmelsdagar det året - verkade det mer löjeväckande än vanligt, och nyligen meddelade myndigheten att begreppet "blå himmel" skrotas för att ersättas av de nya kriterierna som också ska redovisa PM2,5.

Wang Qiuxia tycker att utvecklingen det senaste året gått åt rätt håll.
– Mätvärden måste komma till nytta för allmänheten, och inte bara vara tillgängliga för vissa, säger Wang Qiuxia. För aktivisterna är öppenhet det första steget för att få myndigheterna att agera kraftfullare mot föroreningarna.

Men det kommer också motreaktioner. Förra veckan hävdade en vice miljöminister amerikanska ambassadens publicering av mätresultat kan strida mot kinesiska lagar. Ingen tror att förbättringarna av luftkvaliteten kommer snabbt, på 20-30 års sikt kan den bli acceptabel, enligt miljödepartementet.

Under tiden skaffar sig de som har råd dyra avancerade luftrenare. För den som tvingas leva under den grågula tjockan och inte har råd att köpa sig bättre luft återstår bara dödsförakt och förhoppningen att i morgon inte blir "crazy bad".

Svenska ambassaden i Peking har förövrigt också nu gett sig in i mätandet av luftföroreningar. Det är forskare från IVL svenska miljöinstitutet som är där just nu och mäter eftersom man vill se om man kan förbättra inomhusluften för de anställda, kanske med luftrenare med filter och sådant.

Amerikanska ambassaden har registrerat en allvarlig försämring av luftkvalitén under den senare delen av gårdagen och idag (12-13/6-2012). Mätningar som man bland annat kan följa på twitter @BeijingAir  . Men det har inte redovisats ännu av den kinesiska miljömyndigheten, den presenterar bara det föregående dygnets sammantagna mätresultat från hela staden som "utmärkt" eller "bra"."

Hanna Sahlberg, Peking

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".