Jack Sim och Marie-Louise Kristola på Tällberg Forum 2012

Jack Sim bryter toalettabu med humor

7:10 min

En person som gjort mycket för att sätta behovet av bra sanitet på agendan är Jack Sim, en mycket framgångsrik företagare från Singapor som grundat Världstoalettorganisationen och Världstoalettdagen, som firades i måndags för 11:e året i rad. Jack Sims största insats hittills har kanske varit att bryta tabut kring toalettfrågan.

– Om man är allvarlig när man talar om toaletter blir många generade. Strategin är att göra det underhållande. Kan du få folk att skratta så lyssnar de.

Varför behöver världen såna som er? Frågade moderatorn två framgångsrika entreprenörer på  Tällberg Forums scen och Jack Sim svarar:

–  De kan inte hjälpa det, och lockar fram ett av många skratt den här dagen.

Sim är en populär föreläsare, mycket tack vare sin humor som också är ett av hans viktigaste redskap för att få människor världen över att vilja och våga prata om sina skamligaste behov.

I många delar av världen är toaletter och sanitet ett tabuämne. Men kan du få folk att skratta då lyssnar de på dig, säger Jack Sim, som en dag när han tjänat mer pengar än han behövde inom byggnadssektorn, började tänka på döden.

– Jag bestämde mig för att jag kommer att dö när jag är 80 år. Hur kan jag använda min dyrbara tid på bästa sätt? Vilket svårlöst problem kan jag ta mig an?

Jack startade sitt arbete i Singapor 1998 med att förbättra de offentliga toaletterna där, som ofta var i ett bedrövligt skick. Han förklarade helt enkelt för ägarna av olika shoppingcentra att de skulle öka sina vinster om de höll toaletterna rena. För Jack Sim går viljan att förbättra världen hand i hand med entreprenörsskap. Alltför många ideella organisationer jobbar ineffektivt, säger han.

– Ska man kunna göra någon skillnad måste det handla om big business.

Så även om den idag världsompännande organisationen World Toilet Organisation, i grunden är en ideell förening som verkar för att sprida information om vikten av rena och säkra toaletter för alla, så handlar en annan viktig del om att hjälpa människor i fattiga länder att bygga upp egna affärsrörelser för att tillverka och sälja billiga toaletter. Och det får inte va vilken skit som helst.

– Fattiga är som vi. De vill ha snygga toaletter i olika färger, lätta att rengöra å sexiga. Om toaletter blir en statussymbol kommer de att vilja köpa dem och tillfredsställelsen de får av att äga en toalett kommer i sin tur att bidra till bättre hälsa, bättre hygien och en mycket lyckligare familj, slår Jack Sim fast.

Hittills har organisationen sålt 24 000 toaletter, tillverkade av nybildade företag i Kambodja. Nu står nyupplärda entreprenörer på tur att starta tillverkning av snålspolande toaletter, urinseparerande, komposterande eller biogastoaletter i Vietnam, Indien och Nigeria.

Som barn ville Jack bli kostnär och säger att om han inte får skapa så blir han deprimerad.

Från toaletter har han nu spunnit nya idéer och nätverk för att ta fram andra produkter som ska förbättra livet för fattiga människor. Billiga och bra Solenergi, LED-lampor, köksspisar, vattenfilter, transporter - det är sådant som den nya organisationen BOP HUB ska ägna sig åt.

Jack Sim är i full fart med att bygga upp ett 6000 kvadratmeter stort designcenter på en av sina gamla industritomter i Singapor. Och för att knyta ihop de största behoven med de smartaste idéerna har han skapat nätsidan Open Lotus  där han inbjuder till global crowdsourcing. Tanken är att engagera 2 miljarder internetanvändare att "frivilligt samarbeta för att skapa produkter till rimliga priser som fyller otillfredsställda behov hos världens fattiga"

Där kan man tex inspireras av en manick som laddar mobilen när man cyklar eller solcellskylda frysar mm. Om man har kul och skaffar sig vänner över hela världen finns det inga begränsningar, säger Jack.

– Man kan lätt få till 200-300 produktiva arbetstimmar per dag om man har kul och samarbetar och marknaden för den här sortens produkter är stor.

– 4 miljarder fattiga människor saknar mycket av det vi ser som självklart. Jag tror man kan vända fattigdom till business, skapa jobb och entreprenörer så att de inte behöver vara fattiga längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista