Professor Kevin Anderson Foto: Manchester University

Kevin Anderson: Politiker och toppforskare döljer sanningen om uppvärmningen

Prof. Kevin Anderson om klimatlögner
2:43 min

För två veckor sedan talade Kevin Anderson, professor i energi- och klimatförändring vid universitetet i Manchester, och klimatrådgivare åt brittiska regeringen på ett seminarium anordnat av den svenska gröna tankesmedjan Cogito.
Politiker, toppforskare och andra akademiker döljer sanningen, dvs att tvågraders målet är omöjligt med nuvarande politik och att vi är på väg mot fyra till sex graders temperaturökning detta århundrade

Kevin Anderson citerade också en inflytelserik brittisk toppforskare som sagt "För mycket är investerat i tvågraders målet för att vi ska kunna säga att det är omöjligt. Det skulle underminera allt vi har åstadkommit hittills. Det skulle förmedla en känsla av hopplöshet, att vi lika gärna kan ge upp" Beyond ‘dangerous’ climate change: emission scenarios for a new world - full report Klimatförändring bortom farlighetens gräns. Brutala siffror och skört hopp.

Några som vågat säga detta är  Världsbanken som i måndags publicerade en uppmärksammad rapport,  som sammanställer den senaste klimatforskningen och pekar på att mänskligheten inte alls kommer att klara att hålla den globala temperaturökningen på 2 grader, som våra politiker enats om att arbeta för.

Vi är snarare på väg mot fyra graders medeltemperaturhöjning redan detta århundrade, om inget radikalt görs nu, hävdas i rapporten.

Ingen munter läsning precis från Världsbanken som skriver att en fyra grader varmare värld riskerar att leda till livsfarliga värmeböljor, torka, översvämningar och kraftiga havsnivåhöjningar, kanske redan under många nu levande människors livstid.

Världsbankens chef säger att han hoppas att deras rapport ska chocka världen och få igång beslutsprocessen, men frågan om politikerna är beredda att lyssna på FNs årliga klimattoppmöte i Qatars huvudstad Doha?

Igår kom också en rapport som visar att  Växthusgaserna slår rekord under 2011.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".