Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Små strimmor av hopp vid klimatmöte i Doha

Publicerat onsdag 12 december 2012 kl 13.52
Så gick det i Doha
(7:08 min)
1 av 3
Jacob Risberg, flitig twittrare, med mobilen i högsta hugg
2 av 3
Klimataktivister på toppmötet i Doha.
3 av 3
Cecilia Wesslén,klimatforskare Stockholms universitet och scoutrepresentant Doha

Klimatmötet i Doha i Qatar slutade i lördags på övertid och inte heller denna gång lyckades de samlade politikerna från hela världen komma överens om de utsläppsminskningar som forskarna säger att vi måste ner på för att hålla den globala uppvärmningen på högst 2 grader. Fiasko, katastrof och ännu ett förlorat år för klimatarbetet är vanliga omdömen, men det fanns hoppfulla tecken också ansåg två som var där...

Det blev visserligen en förlängning av Kyotoavtalet fram till 2020. Det skulle annars tagit slut nu vid årsskiftet. Men avtalet omfattar fortfarande bara 15 % av världens totala utsläpp eftersom USA och Kina tex inte är med, och inga beslut togs om att öka takten med att få ner utsläppen.

Nu är dessutom länder som Ryssland, Japan och Nya Zeeland bara med halvhjärtat, eftersom de inte skrev under för mer utsläppsminskningar under den andra avtalsperioden. Ryssland och Polen ägnade också mycket tid åt att försöka få med sig utsläppsrätter som de har över från den första avtalsperioden till den andra. Vilket skapade en hel del irritation och dramatik under den sista förhandlingsdagen.

Sen rörde det sig inte mycket framåt på något område. De rika länderna står fast vid tidigare beslut om att skaffa fram 100 miljarder dollar till en grön fond till 2020 som ska hjälpa fattiga länder att minska sina utsläpp och anpassa sig till de klimatförändringar forskarna säger kommer. Om man jämför med att president Obama begärt 60 miljarder dollar av kongressen bara för att täcka kostnaderna efter stormen Sandy i höstas, så kan man förstå varför många menar att det här är alldeles, alldeles för litet.

Nu fortsätter processen med nästa avtal, Durbanplattformen, som skall vara klart 2015. Med de här besluten är vi nu snarare på väg mot fyra graders medeltemperaturhöjning än två, varnade bland andra Världsbanken häromveckan. Något som fått föräldrar i Sverige att göra ett upprop under parollen Föräldravrålet.

Fiasko, katastrof och ännu ett förlorat år för klimatarbetet är vanliga omdömen. Men kanske också små, små strimmor av hopp tycker Jacob Risberg, klimatpolitisk handläggare  på Svenska kyrkan, nyss hemkommen från Qatar.

– Det blev inga ambitionshöjningar kring finansiering eller utsläppsminskningar och en deprimerande känsla av att så många kom dit med så litet mandat att förhandla. Men samtidigt är jag mer hoppfull nu än efter mötet förra året i Durban för jag känner att det finns så många krafter som vill betydligt mer än vad vi såg i Doha. Fler pratar om att komma vidare i klimatarbetet utanför FN-processen och jag tror att politiker måste se att de behöver ställa om hemma först, de kan inte bara förlita sig på klimatförhandlingar, säger Jacob Risberg.

Jacob Risberg hoppas att engagemanget och ambitionsnivån kommer att höjas när FNs klimatpanel börjar släppa delrapporter från nästa stora klimatrapport hösten 2013. Mitt under den här konferensen drabbades Filippinerna av den förödande tyfon som lämnade efter sig nära tusen döda och landets chefsförhandlare brast i gråt när han vädjade om större engagemang från världssamfundet.

– Där ser man redan idag hur klimatfrågan drbbar dem och det känns väldigt jobbigt personligen att komma hem till familj och barn se dem i ögonen och säga "vi gjorde vad vi kunde". Gjorde vi verkligen det sitter man och funderar på under konferensens sista timmar, berättar Jacob Risberg.

En som var med för första gången på FNs klimatförhandlingar var Cecilia Wesslén, doktorand vid Stockholms universitet som forskar på atmosfären över Arktis. I år när rekordmycket havsis smält bort i Arktis tyckte Cecilia att förhandlingarna i Qatar kändes mycket långt från verkligheten

– Det kändes frustrerande eftersom forskningen är så klar och skräckscenarierna om vad som händer när temperaturen ökar. Det är frustrerande att politikerna verkar ha glömt bort det när de förhandlar, anser Cecilia Wesslén.

Cecilia säger att en hel del av hennes kollegor på meteorologiska institutionen verkar ha blivit luttrade, efter många års misslyckade klimatkonferenser, men själv hoppas hon fortfarande att det entregna arbetet av tillresta människor från hela världen ska kunna vända utvecklingen åt rätt håll. Cecilia var i Doha som representant för flickscouter och förhandlade om en del av klimatkonventionen som handlar om att kunskapen om klimatförändringarna ska spridas till fler länder, framförallt till de allra fattigaste som riskerar att drabbas hårdast i en varmare värld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".