Thomas sterner, professor miljöekonomi vid Göteborgs Universitet

Ekonomer oense om klimatkostnad

Ekonomiprofessorer oense om klimatkostnaden
1:05 min

Igår rapporterade vetenskapsradion att en internationell forskargrupp kommit fram till att och att det därför är viktigare att satsa på fattigdomsbekämpning istället. Men professor Thomas Sterner som deltar i FNs klimatpanel IPCCs kommande rapport, håller inte med.

– Det blir ju lite konstigt att ställa de här sakerna mot varandra tycker jag och dessutom så anser jag att klimatförändringarna i själva verket är ett allvarligt hot just mot de fattigas utveckling, säger Thomas Sterner som är professor i Miljöekonomi vid Göteborgs Universitet.

Thomas Sterner tycker att världen både måste lyfta jordens fattiga och minska klimatutsläppen. Ny forskning visar att ökande temperaturer och naturkatastrofer kommer att hålla tillbaka den ekonomiska utvecklingen särskilt för jordens fattigaste.

I ekonomernas olika slutsatser ligger också antaganden om hur rika man tror att framtida generationer kommer att vara. Har de bättre råd att ta smällen för stigande hav och klimatflyktingar än vi har råd idag att sluta elda fossila bränslen?

Igår i Vetenskapsradion sa Per Krusell som är professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet att kostnaderna för kommande klimatförändringar inte summerar till någon ödesfråga för världen, men professor Thomas Sterner har en annan åsikt.
– Om det är någonting som förtjänar att kallas ödesfråga så tycker jag ändå att klimatförändringarna passar rätt bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".