1 av 3
Beslutvägarna i slutförvarsfrågan, copyright SKB.
2 av 3
Illustration över planerat slutförvar i Forsmark. Copyright Laj illustration, SKB.
3 av 3
Kopparkapslar för slutförvar. Foto: SKB
Slutförvaringen av använt kärnbränsle i Sverige

Vad händer i slutförvarsfrågan?

Sverige och Finland ligger längst fram i världen med att utveckla ett slutförvar för använt kärnbränsle. Finland har redan börjat bygga sitt slutförvar och lämnade nyligen in sin ansökan till myndigheterna. I Sverige har vi en annan beslutsgång och ansökningarna från industrin gås igenom innan det tas något beslut om att bygga anläggningen i närheten av Forskmarks kärnkraftverk i Uppland. Hela processen är komplicerad och långdragen, här följer därför en kortfattad bakgrund och uppdatering om arbetet med det svenska slutförvaret.

 SKB, Svensk kärnbränslehanterings koncept bygger på att det använda kärnbränslet ska placeras i en gjutjärnskonstruktion, som i sin tur läggs i en fem meter lång och fem centimeter tjock kopparkapsel. Kapslarna ska sen placeras i borrhål i berget, 500 meter under markytan,  och omges av en typ av lera som ska svälla och skydda kapseln. När alla 6000 kapslar är på plats efter femtio år, ska tunnlar och bergrum fyllas igen med bergskross och betong. Och där ska avfallet sedan ligga säkert i 100 000 år är det tänkt. 

Men alla är inte lika säkra på att metoden är säker. Det som diskuterats mest är om de här kopparkapslarna verkligen kommer att hålla tätt, eller om de kan börja korrodera, alltså rosta sönder alldeles för tidigt. Flera olika forskargrupper har studerat detta och kommit fram till olika svar, och just nu pågår uppföljande studier. Ett problem är att studierna kan vara svåra att jämföra med varandra beroende på hur försöken är utformade och hur långt tid de pågått. 

 Strålsäkerhetsmyndigheten har granskat SKB:s ansökan om slutförvarsbygge under två års tid och de kommer hålla på i minst ett år till. Organisationer, myndigheter och universitet har också lämnat in sina synpunkter på ansökan som nu gås igenom. Och så begär myndigheten fortlöpande in kompletteringar från SKB på frågor som dom inte tyckt att dom fått svar på. Även miljödomstolen prövar ansökan enligt miljöbalken, Strålsäkerhetsmyndigheten prövar den enligt kärntekniklagen. 

SKB:s ansökan enligt kärntekniklagen

SKB:s ansökan enligt miljöbalken

När de olika instanserna bollat alla detaljfrågor fram och tillbaka ska de lämna sina bedömningar till regeringen som ska slutligen godkänner, eller förkastar slutförvarslösningen. Även Östhammars kommun där slutförvaret ska byggas kan lägga in sitt Veto om de inte godkänner förslaget. 

SKB tror att slutförvarsbygget ska komma igång 2019, men det är ingen vild gissning att hela processen kan ta ännu längre tid med tanke på alla kompletteringar som ska fram och tillbaka mellan granskarna och SKB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".