1 av 2
Linus Palmblad handläggare solenergi Energimyndigheten
2 av 2

Än är inte solel lönsamt i Sverige utan bidrag

4:27 min

Klotet frågade Linus Palmblad som arbetar med solenergi på Energimyndigheten, om Sverige också nått ”grid parity” för solel, liksom Spanien och Italien där el från solceller kan mäta sig i pris för konsumenter med tex kol eller kärnkraft, utan bidrag och stöd?

– I Sverige kostar det att producera el med hjälp av solceller i dagsläget runt 1.50-2.00 kr/kWh utan stöd. Exakt vilken kostnad man kommer fram till beror på vilka antaganden man gör om pris och livslängd för anläggningen och inte minst vilken ränta man räknar med för att skriva av investeringen, svarar Linus Palmblad.
– Är det lönsamt då?
– Nja, jämför man kostnaden med vad man som konsument betalar för elen så ligger det ju på 1.20 kr /kwh ungefär, säger Linus Palmblad.

– Så än så länge har vi inte uppnått ”grid parity” i Sverige, dvs att solel är lika dyr som annan el och är lönsam utan bidrag?
– Nej, men priserna har sjunkit väldigt snabbt på senaste tiden och vi börjar nu närma oss den här nivån, så det är en spännande utveckling, tycker Linus Palmblad.
– Hur mycket solkraft har vi i Sverige idag?
– Fortfarande är det väldigt lite. Marknaden har börjat växa från en väldigt låg nivå så solel utgör bara en promille av vår totala elanvändning. De solcellssystem som finns installerade i Sverige idag producerar ungefär 20 GWh vilket motsvarar elanvändningen för 4000 villor utan elvärme, förklarar Linus Palmblad.

– I Tyskland och Italien handlar det om 5-6 % av elen som kommer från solkraft och i Danmark håller nu också solenergi på att explodera, även om man bara nått knappt en procent, vad har danskarna gjort som inte Sverige gör?
– Danmark har infört nettodebittering för små produktionsanläggningar. Nettodebittering innebär att man som egenproducent av el kan kvitta den elen man producerat mot köpt el vid något annat tillfälle och det här i kombination med att man i Danmark har ett relativt högt elpris och prissänkningen som varit på solcellssystem den senaste tiden har gjort att man nådde brytpunkten när det blir lönsamt för privatpersoner att sätta upp solceller på sitt eget tak istället för att köpa el från elbolagen, berättar Linus Palmblad.

– Har vi inte nettodebittering i Sverige, alltså att man kan släppa ut överskottet på solel på nätet, den som man inte har användning för och kvitta det mot elen man måste köpa under molniga dar och på natten?
– Nej det finns ingen reglering i Sverige än så länge. Men frågan håller på att utredas och den utredningen ska vara klar i juni, enligt Linus Palmblad.

– Det har ju gjorts många utredningar tidigare som kommit fram till att Sverige borde införa nettodebittering som vi berättat om i Klotet. Enligt din bedömning vad behövs i Sverige för att få till en lika explosionsartad utveckling av solkraften här som i Danmark, om man nu vill det?
– Det viktiga är att få till långsiktiga och förutsägbara förutsättningar. En allt för explosionsartad utveckling är inte heller bra. I Danmark ser vi nu att de har backat från nettodebitteringsregleringen och marknaden har då tvärstannat. Tyskland är ett bättre exempel där man haft ett kraftfullt stöd, men kontinuerligt trappat av det och lyckats bibehålla en stark marknad under lång tid. Jag tror att vi kommer att få se betydligt mer solel framöver och det kommer att bli intressant framförallt för elkonsumenter och ganska snart så tror jag att vi når ”grid parity” också, avslutar Linus Palmblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista