1 av 3
Just dessa aspar är dock fotograferade i akvarium
2 av 3
Anders Larsson VD för Fyrisåns vattenförbund
3 av 3
Biologen Per Peja Snöbohm Sigtuna Naturskola

Aspar med radiosändare i magen i Rotebro

5:18 min

Aspen, Upplands landskapsfisk, är upptagen på Artdatabankens rödlista över hotade arter, men tack vare enträget arbete verkar den ha en chans att klara sig kvar i svenska vatten. Få känner till att asp inte bara är ett träd, utan en jättefisk på en meter, och för forskare är den här karpfisken fortfarande lite av ett mysterium. Klotet tog sig till Rotebro nordväst om Stockholm för att ta reda på mer.

Genom ett industriområdet i Sollentuna rinner Edsån. Via sjöar på vägen har den kontakt med Mälaren. Under en vägbro forsar grunt vattnet och just i slutet av april på kvällen vid 10-11 tiden så samlas aspfiskarna just här för att leka under bron. Var de sen tar vägen under resten av året eller var ynglen växer upp vet ingen. För att råda bot på det har Naturskolan i Sigtuna låtit mellan- och högstadieelever stoppa in radiosändare i 9 aspar förra året.

Syftet är att barnen ska lära sig mer om hållbar utveckling, att lockas plugga naturvetenskap och så att rädda en hotad art förstås. Och resultatet hittills är slående berättar biologen Per "Peja" Snöbohm.
– Vi har upptäckt att fiskarna vandrar uppströms efter leken vilket är väldigt ovanligt hos karpfiskar, kanske aldrig tidigare sett, enligt Peja Snöbohm.

Hittills har man bara fångat in asphannar. Honorna verkar inte komma och leka förrän sent på kvällen när skoldan sen länge är slut. Eleverna har sövt och opererat in radiosändare i buken på fiskarna, plus ett RFID-chip och sen kan de följa på en bärbar dator hur varje enskild fisk simmar med hjälp av tv-antennsliknande pejlingsutrustning. Alla märkta fiskar ger ett unikt pip-ljud och har fått namn på R, Rune, Roffe, Robban, Ragge, Roy, Rasmus, Ringo, Rex och Ronaldo. Förhoppningsvis hittar man några honor nästa vecka så man kan lösa gåtan var alla asptjejerna håller till och kanske på sikt var asparnas dagis ligger.

Med oss uppe på bron bland aspintresserade och surrande pejlare står också Anders Larsson. Han är VD för Fyrisåns vattenförbund. För några år sen lockade han hit kommunpolitikerna från Uppsala för att med egna ögon se de märkliga gråglänsande rovkarpfiskarna som kanske skulle kunna lockas in i vattnen mitt i stan och samtidigt få en större chans att fortplanta sig framöver.

Men för att de skulle kunna ta sig förbi vandringshindren vid islandsfallen som stoppat asparna att ta sig från Mälaren till centrala Uppsala under 167 år, behövdes 10 miljoner kronor för att bygga 2 fisktrappor. Politikerna nappade, och förutom att fiskvägarna nu används av många andra fiskarter, så har man gått från att ett tiotal aspar vågat sig förbi fiskräknaren till att man nu är uppe i 150.

– Det är helt fantastiskt att naturen återhämtar sig så fort och jag hoppas att det blir bestående, säger en nöjd Anders Larsson.
– Vad är det som gör att det är värt att lägga 10 miljoner på aspen istället för fler dagis och äldrevårdsplatser?
– Ja så känner kanske många, men det rör sig om 67 kr/person i Uppsala, så det är ett hamburgermål som vi har investerat och det är inga orimliga pengar vi lägger på det här, tycker Anders Larsson.
– Varför ska man bry sig om den här fisken som inte så många svenskar ens känner till?
– Vi har gjort en massa ingrepp i våra vattendrag bla och nu ska vi ta ansvar för att de här arterna som är beroende av att komma upp i vattendragen och föröka sig får leka, avslutar Anders Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista