Giftutsläpp hotar slå ut jordbruk för tio miljoner människor i Ukraina och Moldavien

1:40 min

Stora mängder tungmetaller och kemikalier riskerar att läcka ut från en nedlagd gruva till en av Ukrainas största floder. Störst är oron för att det mycket giftiga ämnet hexaklorbensen som använts inom kemiindustrin ska komma ut i vattendragen. Det skulle få stora konsekvenser för ekosystemet och människor som använder färskvattnet enligt Michael Mclachlan, professor i tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet.

--Hexaklorbensen är mycket giftigt för fiskar, fiskar kan dö, det är också giftigt för människor, cancerframkallande, det kan också leda till utvecklingsproblem för barn, säger professor Michael Mclachlan. 

I området precis intill det vattenfyllda, gamla, dagbrottet ligger 1900 ton med hexaklorbensen nedgrävt i tunnor, en del av det ligger helt öppet i högar på backen då bybor som velat komma åt metallen som tunnorna är gjorda av helt enkelt grävt upp dem och hällt ut det giftiga innehållet.

Om bara en del av det skulle läcka ut i floden Dniester så skulle det få stora konsvekvenser, många vattenlevande djur skulle dö, människor skulle riskera att bli allvarligt skadade, och om vattnet används för att vattna grödor så skulle maten som odlas där bli otjänlig för flera år framåt enligt Michael Mclachlan.

Hexaklorbensen är mycket långlivat och finns kvar i miljön i flera decennier framåt.  Moderna reningsverk kan rena vattnet så att det går att dricka, men sådana reningsverk är ovanliga i Ukraina och Moldavien där floden rinner igenom.

Än så länge har inga utsläpp av de giftiga ämnena kommit ut i floden och ukrainska myndigheter och forskare jobbar nu febrilt för att komma på ett sätt att förhindra att vattennivån i dagbrottet stiger. Det är det som kommer avgöra om det giftiga vattnet tar sig vidare och så småningom når floden Dniester.
– Det vore katastrofalt om en betydande del av det här kommer ut i miljön, anser professor Michael Mclachlan vid Stockholms universitet.

Vetenskapsradion
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista