1 av 3
2 av 3
3 av 3

På World Waste Map, Miljöpejl och Eye on Earth kan du se och kartlägga skräpet

Rapportera gifttunnor på din bakgård
2:45 min

Den estniska skräpsamlarorganisationen Let's do it sprider framgångsrikt sitt koncept över hela världen, bla med hjälp av en interaktiv skräpkarta. Även Sveriges television och Europeiska miljöbyrån, EEA har liknande kartor.

SVT gjorde i våras en satsning för att visa alla platser i Sverige som kan vara förorenade och som länsstyrelserna har information om. Det hela samlades på sidan Miljöpejldär man kan leta sig fram och se hur det ser ut tex där man själv bor. Man kan också vara med och förbättra kartan genom att komma med egna tips.

Hittills har SVT fått in drygt 200 tips från allmänheten. Det kan handla om allt från olagliga, privata skrotupplag, till uppgifter om att det tex skett en stor oljeläcka på någon industri som tystats ner. Man har också fått in tips om pågående miljöbrott, alltså ställen där någon idag myglar och förorenar naturen och hoppas att ingen ska upptäcka det.

1/3 av alla tips som kommit in är sådana som inte tidigare varit kända av våra myndigheter, berättar Linnea Heppling, datajournalist på SVT Pejl.

Även organisationen Let's do it World, har en interaktiv karta World Waste Mapdär människor över hela världen lätt kan ta en bild med sin mobil på ett förorenat område, och lägga till på kartan. Vi har tidigare berättat om det här organisationen som ordnade en stor skräpsamlaraktion i Estland med 50 000 deltagare. De har vuxit rejält sedan vi berättade om dem sist och finns nu i 100 länder.

Också EUs miljöbyrå EEA, som jobbar mycket med att sprida information om diverse miljöfrågor, har satsat på interaktiva kartor där unionens alla medborgare kan vara med och rapportera in observationer om luft- och vattenkvalitet, buller mm för att komplettera myndigheternas officiella statistik. De finns samlade under rubriken Eye on Earth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".