Staffan Laestadius, professor i industriell omvandling vid KTH anser inte att Obama behöver ny svesnk miljöteknik för att sänka utsläppen radikalt.

Staffan Laestadius: Världen behöver först modiga politiker - sedan ny miljöteknik

4:51 min

Staffan Laestadius, professor i industriell omvandling på KTH säger att våra politiker griper efter nya tekniklösningar som ett sista halmstrå, istället för att börja fatta de jobbiga politiska beslut som kommer att bli nödvändiga om vi ska lyckas rädda både klimatet och resten av vår miljö.

– I princip borde de amerikanska politkerna försöka (...) övertyga amerikanerna om att använda mer bensinsnåla bilar, kanske bo litet mer energieffektivt och sluta slösa med det material man har, kort sagt, söka sig till en ny livsstil. Och det behöver amerikanerna hjälp med, för de är ju rädda att den amerikanska livsstilen ska gå förlorad.

Så även om är han glad över att världens mäktigaste man kommer till just hans arbetsplats tycker han att president Obama också borde ägna sig åt att titta på hur svensk samhällsplanering ser ut och hur vi (trots att vi bara har en fjärdedel av de koldioxidutsläpp man har per capita i USA) klarar av att ha minst lika högst välstånd och välfärd som man dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista