IT och energiminister Anna-Karin Hatt (c)

Hatt hoppas på gröna affärer med USA

Energiminister Hatt om SAGA
2:27 min

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt: Vi har i många år samarbetet kring förnybar energi, inte minst bioenergi, smarta elnät, energiforskning. Nu har vi ju ett SAGA-samarbete där Sverige och USA jobbar just kring grön teknik tillsammans och jag hoppas när presidenten får möjlighet att komma till Sverige och ta del av en del konkreta miljötekniklösningar som svenska företag är duktiga på att utveckla, att vi kan fördjupa och bredda det samarbetet.

– Vad anser du att Sverige kan lära av USA i det här samarbetet?

– Ja vi har ju också jättemycket att lära. Inte minst är ju USA väldigt framstående på energiforskning med stora institutioner. Men sedan finns det också mycket att lära av vissa regioner i USA. Ta Kalifornien tex som ju verkligen varit en föregångare när det gäller miljölagstiftning och där man jobbar med smarta sätt att engagera konsumenten i att spara energi. Att tävla med varandra och utveckla olika typer av incitament för att se till att konsumenter kan göra aktiva val och driva den här gröna omställningen framför sig. Det tror jag att vi kan inspireras av liksom det innovationsklimat som finns i vissa delar av USA, inte minst Kalifornien, där man är lite mer snabbfotad och går snabbare rån ord till handling än vad vi gör i Sverige.

– När vi talar med svenska forskare så säger flera att det inte är i första hand ny grön teknik USA behöver, lösningarna finns redan och de skulle kunna göra samma resa som Sverige. Det är annat de skulle behöva lära av oss, CO2-skatt och andra strymedel. Håller du med och är det något du kommer att framföra när du träffar Obama idag i så fall?

– Jag är rätt övertygad om att amerikanerna analyserar nog hela den svenska situationen. Både vilka ekonomiska styrmedel som vi har använt, vilka forskningsrön som vi har kommit fram till, men också vilka framstående svenska företag som har lösningar som man skulle kunna skala upp och kommersialisera på en mer internationell arena som därmed också skulle kunna göra nytta i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".