1 av 2
Etanolfabriken i Norrköping
2 av 2
VD Bengt-Olov Johansson Agroetanol Foto: Pelle Zettersten / Sveriges Radio

Europas mest klimatvänliga etanolfabrik

6:16 min

En grön teknik som amerikanerna intresserat sig för är etanolproduktion. Den majsetanol som tillverkas i USA är nämligen mycket tveksam ur klimatperspektiv. I etanolfabrikerna där används oftast fossil energi i processen och de tar inte heller vara på restprodukterna på samma sätt som i Europa. VD:n för Lantmännens etanolfabrik i Norrköping bjöd tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande in Barack Obama till sin anläggning, men dit hinner han inte. Däremot har USA tidigare visat intresse för fabriken, och den kombination av olika energilösningar som finns i området där fabriken ligger.

Något presidentbesök till Händelö, det industriområde som ligger strax utanför Norrköping, verkar det inte bli, enligt Agroetanols VD Bengt Olof Johansson. 

Men amerikanerna har alltså tidigare visat sig intresserade av hur fabriken har kunnat bli så energieffektiv att den faktiskt räknas som den klimatsmartaste etanolfabriken i Europa. Enligt de kriterier som finns för etanol inom EU så minskar man på koldioxidutsläppen med 70% med etanolen här jämfört med bensin. I USA ligger snittet på 30%.

Men vad är det då som gör att etanolen här är så mycket bättre än den i USA? Egentligen så är det inte den teknik som används för att framställa etanolen som är nyckeln till framgången. Istället handlar det om ett kombinat av fabriker, förnybar processenergi och att resterna också utnyttjas. Förutom etanol, djurfoder och en restprodukt som blir till biogas och sen gödsel så går man nu vidare och satsar på ytterligare ett steg och ska ta till vara även koldioxiden (som idag släpps ut i luften) till kolsyra.

När koldioxidfabriken är klar räknar man med en 90% reduktion av koldioxid jämfört med bensin. Men viktigt att tillägga är att de sopor som förbränns i kraftvärmeverket och som etanolfabriken får ånga ifrån, räknas som biobränsle  vilket inte är helt sant. En del sopor har fossilt ursprung, tillexempel den plast som slinker med i soporna. Å andra sidan räknas det foder som produceras i fabriken inte med i analysen för hur mycket de minskar utsläppen jämfört med om den hade producerats på annat vis.

Vi lämnar etanolfabriken för en stund och träffar Mattias Goldmann, ordförande för organisationen Gröna bilister. Förutom att Sverige har en del att lära USA när det gäller etanolproduktion så tror han att det stora intresset för skiffergas i USA skulle kunna gagna de svenska företag som sysslar med biogas eftersom det skapar en stor efterfrågan på nya gasfordon, tåg, lastbilar osv.

Förutom att producera biogas så kan också tekniken och kunskapen för att konvertera bensinmotorer till gasdrift vara något som kan gagna svenska företag, tror Goldmann som nu hoppas på att svenska politiker driver på för att marknadsföra svensk biobränsleteknik.

Tillbaka vid etanolfabriken i Norrköping, VD:n Bengt-Olov Johansson öppnar en port till den torkanläggning för foder som finns i en stor lokal. Det är varmt och luktar kraftfoder. Bengt-Olov Johansson ser tecken på att etanolproduktionen i USA har blivit lite mer effektiv, kanske på grund den kunskap de fått med sig hem vid tidigare besök i Sverige. Men för att de ska bli riktigt bra krävs en annan inställning till varför de över huvud taget tillverkar etanol. I USA handlar det mest om att bli självförsörjande på bränsle, inte att minska klimatutsläppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista