1 av 2
Lei Wang doktorand kemi KTH visar experiment
2 av 2
Quentin Daniel doktorande i kemi på KTH hoppas få forska i USA

Världsrekord på väg mot konstgjord fotosyntes

2:00 min

In i det sista diskuterades vilka som skulle få visa upp sig för president Barack Obama under besöket på KTH igår. I fredags trodde fortfarande den grupp på KTH som har världsrekordet i att blixtsnabbt dela upp vatten till syre och väte, att de skulle får berätta om sin forskning som handlar om konstgjord fotosyntes. Sen fick de höra att Volvo skulle ta deras plats istället. Men vi på Klotet tyckte det lät så intressant att vi ändå bad doktoranderna Lei Wang från Kina och Quentin Daniel från Frankrike visa i sitt labb hur de kan splittra vatten lika snabbt som en blomma och öppna vägen att fånga solenergi lika effektivt som gröna blad.

I en labbkolv bubblar luften upp rekordsnabbt och i nästa steg kan sen vätgasen utvinnas och bli till bränsle. Löser vi det här så att det funkar i industriell skala, med billiga metaller som katalysatorer och drivet av solljus så kan vi få hur mycket energi som helst utan klimatutstläpp, försäkrar doktoranderna Lei Wang och Quentin Daniel, som hoppas få fortsätta utveckla sina fynd i USA efter att de doktorerat på KTH.

Referens: Duan L. et al, A molecular ruthenium catalyst with water-oxidation activity comparable to that of photosystem II, Nature Chemistry Volume: 4, Pages: 418–423 (2012) DOI:doi:10.1038/nchem.1301 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista