Stenkumla kyrka. Foto: Rufus Ollberg Jägemar / SR Gotland

Miljön lyser med sin frånvaro i kyrkovalet

4:16 min

Trots att Svenska kyrkan har ett stort ansvar för miljöutvecklingen i skogen som de äger är det ytterst få partier i kyrkovalet som väljer att lyfta frågan. Miljöfrågan lyser överhuvudtaget med sin frånvaro med några få undantag.

I kyrkovalet på söndag kan Svenska kyrkans medlemmar rösta fram vilka som ska styra kyrkan. Man röstar fram ledamöter på lokal nivå, alltså till respektive församling, man väljer till stiften, som det finns 13 stycken av i landet, och till Kyrkomötet som är på riksnivå. En del brukar jämföra det här med kommun, landsting och riksdag men det är inte riktigt rätt. Kyrkomötet beslutar bara om en del övergripande saker, det är i stiften eller i församlingarna som de flesta beslut tas. Kyrkomötet träffas dessutom bara två gånger per år. 

Men trots kyrkans stora skogsinnehav och ansvar för skötseln på den marken så är frågan närmast en ickefråga i kyrkovalet. De flesta partier nämner överhuvudtaget inte miljö, andra svepande som att vi ska förvalta guds gåvor på ett respektfullt sätt. 

Mer i detalj finns det partier som ändå nämner miljön.  

  Centerpartiet och  Miljöpartiet vill ha en snabbare övergång till förnybar energi i kyrkorna, bland annat jobbar de för solceller på kyrktaken. 

Miljöpartiet trycker också på för att skogen ska skötas på ett mer hänsynsfullt sätt, de vill också att mer mark ska bli naturreservat, men Miljöpartiet är inte särskilt stora inom kyrkan, inte hittills i alla fall. 

Störst på riksplanet (kyrkomötet) är  Socialdemokraterna skriver inget i sitt valmanifest om miljön. En representant jag pratade med ifrån Härnösands stift tycker att de sköter skogarna bra, och som alla andra vill de se bättre energilösningar i kyrkorna.

Borgerligt alternativ vill att Svenska kyrkan ska vare en föregångare som skog och fastighetsägare och nämner även att begravningarnas miljöpåverkan måste ses över, intressant eftersom det fortfarande finns problem med kvicksilver utsläpp från kremeringar i och med att många äldre har tandlagningar av amalgam. 

Vänstern i kyrkan, eller  VISK som det förkortas, vill ha höga etiska krav för kapitalförvaltning.

Fria liberaler i svenska kyrkan,  FISK,nämner att Svenska kyrkan borde sträva efter att bli klimatneutral, övriga grupperingar nämner inte miljöfrågor mer än väldigt svepande. 

De frågor som dominerar i kyrkovalet handlar istället om helt andra frågor, till exempel hur öppen kyrkan ska vara för andra religioner, hur aktiv kyrkan ska vara internationellt och vilken roll de ska ha för lokalsamhällets utveckling.

Det pågår en utredning inom kyrkan om skogsförvaltningen ska centraliseras och styras på riksnivå och inte ligga på stiften, men det är inget som väljarna får ta ställning till i valet. 

Att kyrkorna ska dra mindre energi och komma bort ifrån fossila bränslen är något som alla är överens om. Föreningen ”Etik och energi” har tillsammans med många stift och församlingar, kommunernas energirådgivare och de regionala energikontoren jobbat med att minska energiåtgången i kyrkans lokaler samt att skifta energisystem. Enligt föreningen finns det fortfarande mycket kvar att göra för att minska kyrkornas klimatavtryck.

Läs mer om "Etik och energi" här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista