1 av 2
Klotets praktikant klara Diamant vid de flytande plastöarna i Täby Foto: SR
2 av 2
Andreas Jacobs, vatten- och avloppsansvarig i Täby Kommun visar de flytande plastöarna Foto: Klara Diamant / SR

Flytande plastöar renar Rönningesjön i Täby

6:45 min

I Täby norr om Stockholm har det gamla reningsverket vid Rönningesjön lagts ner. Istället testar man nu en ny biologisk reningsmetod som bygger på återvunna och nermalda läskflaskor som blivit till 28 flytande öar. Klotets praktikant Klara Diamant följde med Andreas Jacobs, vatten- och avloppsansvarig i Täby Kommun för att få veta mer hur det funkar.

Nere vid strandkanten av Rönningesjön sträcker sig vad som ser ut att vara en nylagd slags T-formad badbrygga några meter ut i vattnet. På bryggan står några pojkar och fiskar och lite längre bort, på andra sidan sjön badar en hund vars ägare tagit en paus i sin promenad. Några joggare passerar längst med det 6 kilometer långa motionsspåret som går runt sjön och hejar glatt.

Runt om sjön löper skogsdungar och på en del ställen kan man även skymta några villaområden i närheten. De här är en mycket välbesökt badsjö på sommaren och på vintern populär för långfärdsskridskoåkare. I norra hörnet av sjön ligger det gamla kemiska reningsverket som tjänat ut, men i tre avskärmade reningsbassänger ligger numera tjugoåtta små öar och flyter. Öarna är uppbyggda av återvunnen pet-plast och växter och ska nu rena vattnet från fosfor och kväve på biologiskt vis istället.

Öarna finns i tre olika storlekar från 3 till 11 kvadratmeter och sitter fast med ett ankare i botten. Ovanpå öarna grönskar det av vattenväxter som vattenmynta, bladvass och kaveldun som har planterats i lite större hål som också finns i plaststommen. Rötterna från de här växterna kan sedan växa ner mot botten och bilda rotgardiner som också kan hjälpa till med reningen.

Utöver de avskärmade reningsbassängerna, som har funnits här tidigare, har reningseffekten ökat med 30 % i sjön. Öarnas stommar består av återvunnen och nermald pet-plast. Materialet har en väldigt så porös struktur och det är just det som bidrar till den ökade reningseffekten, eftersom det här ger mikroorganismerna, som är de som renar vattnet, en stor arbetsyta. 

Plasten i sig, fungerar bara som mikroorganismernas arbetsplats. Även växterna ovanpå bidrar till rening eftersom de för det första tar upp näringsämnen för att växa, men också fungerar som ytterligare en arbetsyta för mikroorganismerna. Metoden kommer från det amerikanske företaget Biohaven och mannen bakom öarna, Bruce Kania, fick idén när han var ute med sin hund.

Hunden hade blivit alldeles rödfärgad efter att ha badat i en närliggande damm och Bruce ville hitta en lösning för förbättra vattenkvalitén. Han var väldigt fascinerad av biomimicry, en metod som bygger på att man härmar smarta lösningar i naturen för att lösa mänskliga problem, och idén för de här flytande våtmarkerna fick han från ett område i norra Wisconsin där han själv växte upp. Här kunde man se massvis med fiskar simma runt i kristallklart vatten intill naturliga våtmarksöar av torvmossa.

Enligt Andreas Jacobs, vatten- och avloppsansvarig i Täby Kommun, så har skötselkostnaderna minskat från 500 000 kronor per år för det gamla kemiska reningsverket till nästan noll kronor eftersom allt som behövs i underhåll är att öarnas grönska klipps ned en gång per år.

Dagvattenforskaren Godecke Blecken vid Luleå Tekniska Universitet tycker projektet är spännande, men påpekar att inga konstgjorda våtmarker fungerar för evigt utan underhåll. De kommer att slamma igen på sikt om de inte rensas, hävdar han.

Klara Diamant
klotet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista