1 av 4
KTH i Haninge har byggt ett grönt kök där man kan odla både fisk och grönsaker till middag. Doc Annika Carlsson Kanyama visar runt.
2 av 4
Odling och ljuskälla Foto: Susanne Kronholm KTH
3 av 4
Växtväggar och växttavlor ingår i forskningsprojektets utprovningar. Foto: Marie Gullew/KTH
4 av 4
Detalj av fiskodling med arten tilapia Foto: Susanne Kronholm, KTH

Odla fisk och grönsaker till middag - i köket

5:10 min

På Kungliga Tekniska Högskolan KTHs Centrum för hälsa och byggande i Haninge har man byggt upp ett "grönt kök" för de som vill ha extremt närproducerad mat. I forskningslägenheten testas nu utrustning som ska göra det möjligt att själv odla både fisk och grönsaker till middag.

Det här kombinerade vardagsrummet och köket som vi har byggt upp kallar vi "Det gröna köket" där vi demonstrerar en massa sätt att odla hemma. Man kan odla året runt, man har ju redan ett varmt rum och med lite smarta prylar så kan man ha plats att odla sådant som man äter, men man måste tillföra belysning naturligtvis. Här inne har vi fyra saker, en fisk- och grönsaksmöbel, en grön vägg med kryddväxter och sallad, en grön tavla och en grön lampa, berättar projektledaren docent Annika Carlsson Kanyama vid KTH när hon visar runt.

– Varför ska man överhuvudtaget odla sin mat hemma?
– Man kan ju dels vara oroliga vad de matprodukter vi köper innehåller när de blivit besprutade. Dels så har livsmedelsproduktion problem både miljö- och resursmässigt. Vi fiskar ut haven på fisk tex. Grönsakerna har kommit långt ifrån. De kommer kanske från växthus som man eldar med naturgas med klimatutsläpp och det här är ju et sätt att få tillgång till produkter som är närodlade och väldigt färska. Dessutom är det trevligt med sådana här växter i rummet, de återfuktar luften och ger en fräsch doft, svarar Annika Carlsson Kanyama.

Det ser mest ut som en vanlig lägenhet med TV på väggen, soffa och soffbord, en bokhylla och ett vitt kök med spis och kyl. Men så står ett stort golvakvarium längs ena väggen i köket med ovanligt stora fiskar i. Lyfter man sen på locket så ser man att högst upp växer grönsaker i små krukor, med rötterna ned i fiskarnas vatten. På så sätt får växterna näring och fiskarna en ren miljö.

Tilapiafiskarna i akvariet är numer en vanlig odlad matfisk från Asien och är allätare, så man kan ge dem rester från kylen. På ett år ska fiskarna ha hunnit växa till sig till matstorlek på 600-700 gram och akvariet i "det gröna köket" rymmer fiskar nog till en middag i månaden ungefär. Det näringsrika vattnet från akvariet pumpas vidare till ett glasskåp intill där det växer tomater och paprika i lekakulor och vattnet rinner slutligen tillbaka till akvariet igen i ett slutet kretslopp.

Annika Carlsson Kanyama och hennes kollegor på KTHs Centrum för hälsa och byggande i Haninge har också satt upp en grön självvattnande vägg med ett 40-tal små odlingsfack för kryddgrönt och sallad och en lampa över soffbordet som innehåller lekakulor och några grönsaker för de som är trångbodda. Nu ska forskarna låta vanliga människor komma och besöka "det gröna köket" och svara på vad de tycker för att man ska kunna ta fram system som funkar enkelt i folks vardag framöver. Tanken är inte att den hemmaodlade maten ska kunna ersätta allt man köper i butiken utan snarare vara ett komplement.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista