Naturvårdsverket: Minska elektronikskrotet!

1:35 min

Många köper nya elektronikprylar innan de gamla är trasiga. Enligt Naturvårdsverkets enkätundersökning byter nästan 6 av 10 svenskar ut sin mobil innan den gått sönder och 4 av 10 gör det med datorn, men väldigt få gör så med sin elvisp. Strax före jul kommer myndigheten med ett nytt avfallsförebyggande program för att minska elektronikskrotet.

Nyckeln till att minska miljöbelastningen från elektronik tror vi handlar om at förlänga livslängden på olika sätt. Det kan vara genom att öka återanvändningen eller att produkterna designas redan från början så att de håller länge och kan repareras och uppgraderas tex, säger Maria Ivarsson projektledare Naturvårdsverket.

– Men hur ska ni kunna få tillverkarna att vilja göra saker som håller längre och går att reparera? Det tjänar de ju inte lika mycket pengar på som om folk köper nytt hela tiden.

– Ja på något sätt så måste vi införa styrmedel som verkar i den här riktningen och exakt hur de ska se ut det är inte klart idag. Vi håller tex på att titta på ett reparationsavdrag för att det ska bli billigare att reparera elektronik som tex en mobiltelefon eller en dator, svarar Maria Ivarsson.

Naturvårdsverket räknar med att myndigheter och företag ska gå före och använda sina elektronikprylar längre. Till exempel uppgradera eller laga dem istället för att slänga. Naturvårdsverkets Avfallsförebyggande program ska vara klart 19/12 2013 och kommer också föreslå sätt att få ned avfall och miljögifter från mat, textil och byggen/rivning.