1 av 2
Alice Jaraiseh SIWI
2 av 2
Gränspostering vid Paharpur Indisk-Pakistanska gränsen Foto: TT/ AP Photo/Channi Anand

Många bäckar små mot vattensämja

4:38 min

Hur troligt är det att Jordanflodens vatten kommer att renas och börja fördelas rättvist mellan de olika folkgrupperna inom en snar framtid? Alice Jaraiseh som jobbar på Stockholms Internationella vatteninstitut SIWI och är expert på vattenförvaltningsfrågor i Palestina anser att den dialog som startat mellan vattengrannarna är positiv och att folken i området ända sedan jordbrukets vagga oftast kunnat samarbeta om knappa vattenresurser.

UNESCO, FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur, startar ett nytt forskningscenter kring vattensamarbete på SIWI och Therese Sjömander Magnusson är tillträdande chef där. Hon delar Alice Jaraiseh bild av att länder som tvingas dela på gemensamma vattenresurser ofta lyckas samarbeta och tar exmplet Indien/Pakistan som trots strider har ett fungerande vattenavtal kring Indusfloden sedan 1960-talet. Det avtalet kan det nya UNESCO-centret nu hjälpa till att modernisera i takt med klimatförändring och ekonomisk tillväxt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista