1 av 2
Inte lätt att välja för den som vill vara "miljövänlig". Foto:Pelle Zettersten/SR
2 av 2
Katarina Lorentzon forskare på SIK. Foto: Johan Bergendorff.
Konsumentguider

Heltäckande miljödeklaration på gång inom EU

1:59 min

Om några år kan alla varor som säljs inom EU vara miljödeklarerade, det är i alla fall EU kommissionens ambition. Kunden ska lätt kunna välja produkter som har tagits fram på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Syftet med den miljödeklaration som planeras är att städa upp i den märkningsdjungel som finns så att varor som marknadsförs ska vara märkta efter samma kriterier, oavsett i vilket land de säljs. 

I butikerna idag kryllar det av olika miljömärkningar, tillexempel KRAV, Ecolabel, Svanen och MSC. För kunderna kan det här uppfattas som förvirrande, de olika märkningarna har dessutom sina egna regler som ställer olika krav. 

EU-kommissionen vill därför införa ett gemensamt system, liknande den energideklaration som finns för vitvaror där man enkelt kan se vilket kylskåp eller frys som drar minst energi. Kommissionen håller tillsammans med ett antal företag och organisationer inom olika branscher på att ta fram en metod för hur miljöpåverkan för olika varor ska bedömas och vilka regler som ska gälla.

Det kommer vara olika kriterier för tillexempel skor, stålprodukter och livsmedel, men tanken är att kunden ska kunna få en helhetsbild av den totala miljöpåverkan byggd på en livscykelanalys, alltså en helhetsbild av en varas miljöpåverkan från råvara, tillverkning, transport tills den slutligen ligger i butikshyllan. 

Förutom att EU-kommissionen hoppas på att det här ska driva fram mer miljövänliga produkter så handlar det också om att det ska gå att jämföra miljöprestandan för olika varor från olika länder med varandra, något som är svårt idag då kriterierna för vad som är en miljömärkt vara kan variera stort mellan nationerna. Meningen är att märkningen ska gälla alla varor som säljs på EU:s marknad, alltså inte bara de som är producerade här. Katarina Lorentzon är forskare på Institutet för livsmedel och bioteknik och följer frågan. 

- Vi måste försöka räkna på livscykelanalysen oavsett om det gäller palmolja från Malaysia eller rapsolja ifrån Skåneslätten. 

Men hela processen för att få fram en miljödeklaration tar tid och är komplicerad, inte förrän 2017 räknar EU-kommissionen med att vara klar och först 2020 kan vi vänta oss ett beslut. Än så länge tänker man sig att märkningen ska vara frivillig men... 

- Vissa produktgrupper kanske man anser vara så betydelsefulla ur miljösynpunkt att man till och med vill ha obligatorisk märkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista