1 av 11
2 av 11
3 av 11
Om några timmar har havet åter stigit nära kanten på kajen. Foto: Kristola/SR
4 av 11
Världens första tidvattenkraftverk, La Rance i Bretagne, byggdes redan 1966. Foto:Alain Brodin
5 av 11
Kraftverket ligger utanför St Malo i Bretagne, som har Europas största tidvattenskillnader.
6 av 11
Skillnaden mellan ebb och flod är som störst 13.5 meter
7 av 11
Ebb i St Malo. Foto: Alain Brodin
8 av 11
En kille sandsurfar få den två kilometer långa frilgda stranden..
9 av 11
Sporten heter "powerkite" och utövas på en skateboard på stora hjul och med draghjälp av en stor drake..
10 av 11
Gammal tidvattenkvarn på l'île de Bréhat, Bretagne. Foto: Wikimedia Commons
11 av 11
Bild på de ny tidvattenkraftverk som ska placeras ut i ett pilottest av EDF vid Paimpol-Bréhat.
Havsenergi

Frankrike nysatsar på havsenergi "Energie bleue"

11 min

I Bretagne på den franska Atlantkusten finns Europas största tidvattenskillnader. Frankrike var först i världen med att utnyttja tidvattnets energi i stor skala och byggde världens första tidvattenkraftverk La Rance utanför St Malo 1966.  Nu finns ett återuppväckt intresse för att göra energi av havets krafter.

Redan på 1700-talet ytnyttjade människorna i Bretagne havets energi genom att bygga tidvattenkvarnar i floderna. Och tanken på att även skapa elektricitet av havet sysselsatte många i början av 1900-talet. Men det skulle dröja ända till 1966 innan de franska ingenjörer lyckades. Då invigdes världens första stora tidvattenkraftverk några kilometer upp här från kusten. Man dämde helt enkelt av floden La Rance och fäste enorma turbiner på den del av dammkonstruktionen som ligger under vattenytan och så byggde man en bilbro ovanpå. Tidvattenkraftverket var världens största  tills häromåret då Sydkorea byggde ett ännu större, och det är en stor turistattraktion.

Tidvattenkraftverket har 24 turbiner som är gjorda så att de kan snurra åt två olika håll. Åt ena hållet när vattnet strömmar in i dammen vid flod och åt andra hållet vid ebb, när man släpper ut vatten ur dammen. När det byggdes var det ett stort prestigeprojekt som invigdes med pompa och ståt av president Degaulle. Alain Brodin, som är uppvuxen i trakten, minns hur naturen förändrades när dammen byggdes, liksom olycksfallen i början då människor drogs ner i virvlarna kring kraftverket och druknade - eller i något fall passerade genom turbinerna - och kom ut omskakad men oskadd på andra sidan.

Det enorma tidvattenkrafterket La Rance är dyrt att underhålla men ger än idag elektricitet till en stad med omkring 200 000 invånare. Idag säger många att ekosystemet i floden är ännu artrikare än innan dammen byggdes, men enligt studier tog det decennier för naturen att återhämta sig.

Det blev inga fler kraftverk av den här typen. Det var svårt att hitta platser som passade lika bra, med stora tidvattenskillnader och en flod som var tillräckligt smal och inte för djup för att kunna bygga något liknande. Man byggde en hel del traditionella vattenkraftverk i sina många floder men framförallt satsade Frankrike på 1970-och 80-talen på kärnkraft som blev den dominerande energikällan.

Havets energi glömdes bort i flera decennier. Tills alldeles nyligen..

Christian Berhault är ingenjör och forskare på Ecole Centrale de Nantes, ett av landets främsta center för forskning på havsenergi. Han berättar att det från forskarhåll alltid funnits ett stort intresse för vågkraft. Frankrike är ett av de länder i världen med mest kust. Så om man hittar ett sätt att utvinna energin ur alla vågor som slår in mot de franska stränderna då är lyckan gjord.

Det har gjorts en hel del forskning och lagts fram förslag på intressanta vågkraftsprojekt, säger han, men hittills har det alltid stupat på kostnaden. Inget har kunnat konkurrera med den franska kärnkraften.

Men nu märks en tydlig förändring. I takt med att de franska kärnkraftsreaktorerna åldras och behovet av fossilfri energi ökar har den nuvarande regeringen som mål att omkring hälften av Frankrikes energibehov ska komma från förnyelsebara energikällor 2050.

Nya forskningspengar delas ut och plötsligt lockar havets krafter igen - l'energie bleue - den blå energin. Och nu är det dags för statliga energibolaget EDF, som äger det stora kraftverket La Rance, att intressera sig för Bretagnes tidvattenströmmar igen. I den här reklamfilmen visas hur nya strömkraftverk, en sorts vindsnurror på havsbotten, ska placeras ut i ett första pilottest i Paimpol-Bréhat ett tiotal mil norrut.

Strömkraftverk är mycket effektivare än vindkraftverk och den här anläggningen med fyra snurror ska ge ström till 2000 hushåll, småpotatis jämfört med det hundra gånger starkare tidvattenkraftverket alltså, men en början.

Betydligt mer energi räknar man med att kunna få från de första vindkraftsparkerna som också börjar byggas till havs snart, på redan utvalda platser. I Frankrike räknas såna vindkraftsparker off shore till havsenergi.

Christian Berhault hoppas också mycket på flytande vindkraftverk. Om man inte behöver fästa själva vindsnurrorna i havsbotten utan bara förankra plattformen de står på, skulle man kunna bygga parker längre ut till havs, på 40 -100 meters havsdjup. Men kommer en sådan konstruktion att hålla för att gunga med atlantens vågor i 20-25 år? Det är frågan. Och kan man i så fall utnyttja både vindens och havets energi samtidigt? Ett första test med ett sådant kombinerat vind- och vågkraftverk ska göras på Ecole De Nantes experimentlabb SEM-REV där Berhault är chef 2015..

Sist i kön av Frankrikes nysatsningar på havsenergi kommer vågkraft, som fortfarande är den mest omogna och dyraste tekniken. Där återstår många tester i den stora vågbassängen på testanläggningen SEM-REV där Christian Berhault också är chef. De första försöken i havsmiljö är planerade till 2016-2017.

Då får vi se om forskarna på l'Ecole Centrale de Nantes lyckats konstruera en teknik som klarar att utsättas för de allra starkaste av naturkrafter - stormar och höga, höga vågor i flera decennier och omvandla allt till förnybar, blå energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista